Masterplan Kasteel van Gaasbeek op kruissnelheid

Restauratie van het 17e-eeuwse barokpaviljoen en de hermitage met bijhorende trappenpartij en de tuinmuren van het Kasteel van Gaasbeek in Lennik (België) is afgerond. De ommuurde tuin heeft bovendien een nieuwe bergruimte gekregen, naar ontwerp van architectenbureau Studio Roma.

Voltooiing van het karwei is de afronding van het eerste deel van een ambitieus vierluik, dat het Kasteel van Gaasbeek en bijhorend museum springlevend en dynamisch moet houden. Volgens directeur Luc Vanackere moet de oorspronkelijk middeleeuwse waterburcht daarnaast toegankelijker worden voor een breed, internationaal publiek.

De ingrijpende restauratiecampagne is in 2014 door Bogdan & Van Broeck Architects uitgewerkt in een masterplan, in opdracht van het departement Cultuur, Jeugd en Media (Fonds voor Culturele Infrastructuur).

Zacht hersteld

Het eerste grote deelproject is nu klaar. Het unieke stucplafond van het barokpaviljoen, dat in de loop van de voorbije eeuwen sterk beschadigd was, is zacht gerestaureerd, waarbij bestaande lacunes niet werden gereconstrueerd.

De iconografie van het plafond, gebaseerd op het verhaal van Phaëton zoals dat bekend is uit de Metamorfosen van Ovidius, werd door het verwijderen van verschillende verflagen opnieuw leesbaar gemaakt. De combinatie van stucwerk en mozaïek maakt het plafond tot een in de Lage Landen ongeëvenaard voorbeeld van vroegbarok maniërisme, met weelderige fruitguirlandes, maskers, watergoden en meerminnen. Ook de marmeren vloer draagt ertoe bij dat dit gebouw een en al luxe uitademt.

Vier ambities

De ingrijpende opknapbeurt van het Kasteel van Gaasbeek omvat vier ambities. Ten eerste staat de volledige restauratie van de historische kasteelinterieurs en van de beschermde gebouwen in het park op het programma. Daarin is een grondige update van het ensemble voorzien.

Op de tweede plaats wordt het kasteel zo toegankelijk mogelijk gemaakt, ook voor mensen met een beperking (rolstoelgebruikers, blinden en slechtzienden). Verder wordt een nieuw concept uitgewerkt voor de presentatie van de collectie. Tenslotte komt er een volledig nieuw gebouw voor onthaal en ticketing. Daarin worden ook een museumshop, de administratie, het archief, de bibliotheek en het depot ondergebracht.

Dicht en weer open

Het Kasteel van Gaasbeek sluit voor het vervolg van de grootscheepse restauratiecampagne op 31 augustus 2020 zijn deuren. In 2023 is het kasteel weer toegankelijk voor bezoekers, exact 100 jaar na het overlijden van de laatste eigenares, markiezin Arconati Visconti.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.