Meppelse wandschildering behouden

De decennia oude wandschildering in de aula van de voormalige HBS en Stad & Esch locatie aan het Zuideinde in Meppel blijft bewaard. Specialisten halen de verf- en stuclaag los en zetten die over op doek.

Over een paar maanden wordt het kunstwerk teruggeplaatst in de aula van de Stad & Esch locatie op Ezinge. Restaurateurs zijn vrijdag 19 februari begonnen met het losmaken.

De wandschildering (1963) is van de hand van Folkert Haanstra. De kunstenaar vervaardigde het werk ter ere van de toenmalige nieuwbouw, de aanbouw aan de HBS langs de Prinses Marijkestraat.

Beeldende herinnering

Sindsdien is de schildering, mede door zijn prominente plaats in de aula en opvallende kleuren, een beeldende herinnering van menig oud leerling aan de middelbare schooltijd. Nu, bijna zestig jaar later, heeft Stad & Esch haar intrek genomen in het nieuwe schoolgebouw op Ezinge.

In de voormalige schoollocatie aan het Zuideinde worden door ontwikkelaar Schavast appartementen ondergebracht. Bij die omvorming kon de wandschildering van Haanstra niet behouden blijven. De gemeente Meppel begon daarom een onderzoek naar alternatieve mogelijkheden om het kunstwerk te behouden.

Origineel

Met de techniek die nu wordt toegepast wordt het kunstwerk zoveel mogelijk in originele staat bewaard. De relatief hoge kosten, circa 55.000 euro, leken nog roet in het eten te gooien.

Erfgoedvereniging Heemschut vond echter diverse partijen bereid een duit in het zakje te doen. Een royale bijdrage vanuit de stichting Waarborgfonds Meppel zorgde er uiteindelijk voor dat het benodigde budget grotendeels binnen is en dat de restaurateurs aan de slag konden.

Ingenomen

Verantwoordelijk wethouder Jaap van der Haar is ingenomen met het behoud van het kunstwerk: “Er zijn veel mensen die zich hiervoor sterk hebben gemaakt. Die betrokkenheid bij dit stukje Meppeler historie vind ik mooi om te zien. Het is fantastisch dat we het kunstwerk straks weer thuis kunnen brengen in de nieuwe school van Stad & Esch”.

De restaurateurs zijn naar verwachting enkele weken bezig met het verwijderen van de wandschildering. Daarna volgt een aantal vervolgbehandelingen in de werkplaats, voordat het kunstwerk teruggeplaatst kan worden in de nieuwe school. Naar verwachting zal dat in de loop van dit jaar gebeuren.

Financiële steun

Het behoud van de wandschildering wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Waarborgfonds Meppel, de gemeente Meppel, projectontwikkelaar Schavast, drie bij de stad en de school betrokken Meppelaars en de provincie Drenthe.

Heemschut is nog op zoek naar de laatste benodigde middelen om de hele restauratie en terugplaatsing af te kunnen ronden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.