Metamorfose Cruquius gemaal rond

Vanaf woensdag 1 juli is het vernieuwde Cruquius Museum in het dorp Cruquius in de Haarlemmermeer na een verbouwing van 3,5 maand weer te bezoeken. De gedateerde inrichting van het gemaal onderging een volledige metamorfose.

OPERA Amsterdam, onder meer bekend van Museum Volkenkunde en Rijksmuseum Boerhave, ontwierp een stoere en interactieve installatie die het rijksmonument laat stralen.

Het Cruquius Museum vertelt daarmee op eigentijdse en toegankelijke manier het verhaal van de strijd tegen het water met behulp van stoomtechniek.

Koning Willem I

170 jaar geleden pompte het Cruquius gemaal, samen met twee andere gemalen, het grote en gevaarlijke Haarlemmermeer leeg. Koning Willem I speelde in die geschiedenis een hoofdrol. Hij nam het besluit de enorme binnenzee droog te maken met behulp van stoomtechniek.

De nieuwe inrichting van het museum combineert oude stoommachines met moderne films en interactieve audiovisuele middelen. Het resultaat is een samenhangend verhaal over de watergeschiedenis, de ontwikkeling van stoomtechniek en de mens achter de grootste Cornish stoommachine ter wereld.

Eerste fase

De transformatie van het Cruquius gemaal is de eerste fase van het grote nieuwbouwplan van Haarlemmermeermuseum De Cruquius. In 2021 wordt in de museumtuin naast het gemaal en het Theehuis een nieuw paviljoen gezet met de collectie van het Historisch Museum Haarlemmermeer. Het plan komt tot stand met bijdragen van de gemeente Haarlemmermeer, vele fondsen en sponsors.

Openingstijden

Het Cruquius Museum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10 uur tot 17 uur en in het weekeinde van 11 uur tot 17 uur. E-tickets zijn te koop via www.cruquius-museum.nl.

Het gemaal, gelegen aan de Cruquiusdijk 27, heeft gratis parkeergelegenheid. Tip: reserveer een lunch of picknick bij Theehuis Cruquius en geniet voor of na het museumbezoek van het uitzicht op het gemaal.

Foto: Het vernieuwde en volledige ketelfront in het Cruquius gemaal (foto Kees van der Veer).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.