Ga naar de inhoud

Metselaars brengen stadsommuring terug

Restauratiemetselaars van Nico de Bont brengen in de oude binnenstad van Den Bosch de geschiedenis tot leven. Vakmensen van het bedrijf werken in het Herman Moerkerkpark aan herbouw van de eerste stadsommuring uit de 13e eeuw.

Zij herstellen metselwerkrestanten en bouwen de oude muur inclusief historische details weer op. Het metselen van schietgaten, kantelen en bogen in deze omvang is uitzonderlijk.

In fase twee wordt een gedempt stuk van de Binnendiezeweer opengelegd. De hele klus, gesubsidieerd door de provincie Noord-Brabant, is naar verwachting najaar 2023 geklaard. In het project schuilt ook een opleidingstraject.

Vet

Tiny Sluijter, leermeester bij Nico de Bont, noemt het feit dat de muur bij het Herman Moerkerkpark een gedetailleerde reconstructie is van een oude verdedigingsmuur ‘echt vet’. “Het werk is bovendien een mooie gelegenheid jonge vakmensen iets te leren en samen een team te vormen”.

Leerling-metselaar Johan Jonkergouw is opgetogen: “We zijn met vijf man, dus ik heb eigenlijk vier leermeesters. Iedereen doet dingen net even iets anders, daar leer ik veel van”.

Werkzaamheden

“Het feit dat we in het Herman Moerkerkpark niet alleen een klein stukje muur restaureren maar een hele verdedigingsmuur compleet opbouwen, maakt het karwei extra uitdagend”, verklaart Sluijter.

Na uitgebreid onderzoek met experts kregen hij en zijn collega’s de werktekeningen met alle historische details. Denk aan de precieze afmetingen, de ruimte tussen de voegen en het metselverband.

“We moeten scherp rekening houden met het uitlijnen van de stenen, zodat het er na voltooiing precies uitziet als vroeger. Je kunt niet zomaar een draadje spannen en snel aan de slag gaan. Op de kop van de verdedigingsmuur lijkt het straks alsof een stuk muur is afgebroken waar de muur verder doorliep rond de binnenstad. Dat detail was bijzonder om te maken. Het Herman Moerkerkpark is voor ons een project met een verhaal”.

Leerling Johan Jonkergouw zegt het vak het beste te leren door het gewoon te doen. “Ik ben blij dat ik van meet af aan aan dit project heb mogen werken. Je begint met een leeg plakje grond en kijk wat we nu al samen hebben gemetseld”.

Kloostermoppen

Passend bij de 13e-eeuwse stadsmuur van ’s-Hertogenbosch heeft steenbakkerij Zilverschoon metselstenen gebakken. De stenen, ook wel geduid als kloostermoppen, zijn flink groter dan ‘normale’ metselstenen. Ze werden vroeger vooral gebruikt in kastelen, kerken en kloosters. Bij het Herman Moerkerkpark gaat het om circa 40.000 stuks.

Sluijter: ‘’Metselen met kloostermop gaat anders dan met gebruikelijke stenen. Ik had dit zelf ook nooit eerder gedaan. Ze zijn veel zwaarder, dus je krijgt er spierballen van”.

Meer over het productieproces op staat de website van Erfgoed ‘s-Hertogenbosch.

Bekijk de metselwerkzaamheden in de video Werkzaamheden Herman Moerkerkpark op YouTube.

Meer informatie over de opleiding van vakmensen op de website van Nico de Bont.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.