Ga naar de inhoud

Micro Turbine Technology (MTT)

Micro-energiecentrale levert historische gebouwen warmte en elektriciteit

Vinding brengt uitstoot CO2 drastisch omlaag

In Nederland en Vlaanderen bevinden zich talloze historische binnensteden. Dit cultureel erfgoed dient met zorg te worden omringd, zodat het behouden blijft voor toekomstige generaties. Gelukkig is de aandacht van beheerders, gemeenten en centrale overheden voor deze historische panden de laatste jaren toegenomen. Zo wordt op het ogenblik veel historisch erfgoed gerestaureerd en gerenoveerd.

MICRO TURBINE TECHNOLOGY B.V.
Esp 310
5633 AE Eindhoven (The Netherlands)
T: +31 (0)88 688 0000
E: info@mtt-eu.com
I: www.mtt-eu.com
I: www.enertwin.com/renovatie

Micro Turbine Technology (MTT)
Micro Turbine Technology (MTT)

Bij restauratie en renovatie kan aan het begrip duurzaamheid wezenlijk inhoud worden gegeven. Denk aan het vervangen van technische installaties door duurzamere varianten dan de bestaande of het nemen van specifieke maatregelen. De vaak verouderde centrale verwarming vervangen, het aanbrengen van passende isolatie, het installeren van warmteterugwininstallaties en het gebruik van duurzame materialen zijn meestal maatregelen bij restauraties en renovaties. Architecten en aannemers worden bij dergelijke projecten geconfronteerd met strikte monumentale eisen, bijvoorbeeld in het geval van een rijksmonument. Nieuwe technische oplossingen kunnen in dergelijke gevallen uitkomst bieden.

CO2-footprint verlagen
Steeds meer bedrijven komen dan ook met innovatieve oplossingen die bijdragen aan het verlagen van de CO2-footprint en het terugbrengen van het energieverbruik.

Tijdens de beurs MONUMENT 2022, van 17-19 mei in de Brabanthallen te Den Bosch, vroegen exposanten aandacht voor moderne technische oplossingen in historische gebouwen. Onder hen Micro Turbine Technology (MTT) uit Eindhoven.

Directeur Willy Ahout begon in 2003 met eerst de ontwikkeling van het idee en later de bouw van een microturbine die kortweg te karakteriseren valt ‘als groene technologie voor historische gebouwen’. Hij gaf de innovatie de naam EnerTwin, omdat de turbine zowel warmte als energie (elektriciteit) realiseert.

“De kern van het concept is een microturbine die een generator aandrijft. Deze is voor meerdere ‘schone’ brandstoffen geschikt, zoals groen gas, biomethaan en bio-LPG en biogas. Gas gemixed met 23 procent hydrogen (waterstof) is eveneens mogelijk, op termijn wordt dit 100 procent waterstof. Kortom, gevarieerde moderne brandstoffen die toegepast worden bij deze toekomstbestendige micro-energiecentrale”.

Efficiënte energiecentrale
Het CHP- systeem (Combined Heat & Power) is efficiënt en het levert zowel elektriciteit als warmte. Ahout: “Als je de EnerTwin microturbine vergelijkt met de grote RWE energiecentrale in de Eemshaven, dan valt op dat de meeste warmte van een dergelijk grote centrale verloren gaat. Het totaal rendement is relatief laag. Bovendien zijn er transportverliezen bij het verplaatsen van de elektriciteit. De EnerTwin wordt in het gebouw zelf geïnstalleerd, waardoor alle warmte binnen het gebouw wordt benut en er van transportverliezen dus geen sprake is. Warmte en elektriciteit worden opgewekt op de plek waar ze nodig zijn”.

Praktisch is eveneens dat de microturbine op de bestaande verwarmingsinstallatie kan worden aangesloten en er geen nieuwe voorzieningen nodig zijn. De totale installatie kan in een ochtend geplaatst worden.

Compact
De EnerTwin is bovendien compact, staat op wieltjes en heeft de afmetingen van een wasmachine. “De microturbine die 240.000 toeren per minuut maakt is de bron voor elektriciteit en warmte”, verklaart Ahout. “Opererend op groengas is de CO2 belasting nihil, terwijl op aardgas nog altijd 50 procent lagere CO2 emissie wordt behaald. Niet onbelangrijk – wat betreft betrouwbaarheid en levensduur – is dat de turbine is opgebouwd uit bestaande componenten, vooral uit de automotive-industrie. Die zijn relatief goedkoop en uitstekend verkrijgbaar. Zo hebben we gebruik gemaakt van turbocharger componenten om de microturbine te produceren”.

Het hele systeem ziet er prima afgewerkt uit. De kwaliteit en betrouwbaarheid zijn over een lange periode van zes jaar uitvoerig getest. Daarbij is gebleken dat het systeem weinig onderhoud nodig heeft en een lange levensduur kent. Het is door KIWA gecertificeerd. Bureau Veritas Benelux gaf voor de kwaliteit van de opgewekte elektriciteit de certificaten af voor toepassing in de verschillende EU landen.

De innovatieve microturbine is operationeel en wordt al sinds 2018 in meerdere historische gebouwen gebruikt.

“We hebben de stad Dresden 20 systemen geleverd”, zegt Ahout. “Een aantal is in oude panden geplaatst, onder andere in tot kantoor omgebouwde historische stallen (Das Gelbe Haus). Ze voldoen dermate goed naar wens dat er recent herhaalopdrachten zijn geplaatst. Daar zijn we trots op, temeer omdat Duitsers erg kritisch zijn op techniek. In Nederland zijn we met meerdere beheerorganisaties van historische panden in contact”.

Al met al komt de energietransitie met deze oplossingen op stoom en zien we in alle sectoren van de samenleving initiatieven om tot duurzame oplossingen te komen. Met de micro-energiecentrale voor historische gebouwen wordt hierop ingespeeld.

Solar Impulse Foundation

De Solar Impulse Foundation is een initiatief uit Zwitserland om wereldwijd duurzaamheid en ecologische transitie te bevorderen. De stichting wordt onder anderen gesteund door Al Gore en Richard Brandson. Om van de Solar Impuls Foundation erkenning (label) te krijgen moeten de onderneming en het product een strikt proces doorlopen en aan uiteenlopende eisen voldoen. MTT en de EnerTwin hebben hieraan voldaan en verkregen per januari 2021 het Solar Impuls Label. Zie www.solarimpulse.com