Ga naar de inhoud

Minister ontvangt boek Willemstad Werelderfgoed

Uit handen van Luzette Kroon, bestuurslid van de Stichting Werelderfgoed Nederland, heeft minister Cooper van Curaçao Willemstad Werelderfgoed. Kleurrijke stad aan een natuurlijke haven ontvangen.

Het eerste exemplaar van het boek werd de minister, belast met Werelderfgoed, gisteren (vrijdag 20 mei) overhandigd tijdens een feestelijke presentatie in het Curaçaohuis te Den Haag.

Culturele diversiteit

Volgens Kroon vertelt de nieuwe publicatie niet alleen het verhaal over een kleurrijke stad in de Cariben, maar laat het boek ook de bewoners tot leven komen. “Willemstad als symbool voor culturele diversiteit in ons Koninkrijk, maar als Werelderfgoed ook symbool voor de hele wereld. De multiculturele samenleving heeft op de stad een duidelijk stempel gedrukt. Diversiteit is nog steeds zichtbaar en een van de belangrijkste redenen waarom Willemstad op de Werelderfgoedlijst staat”.

De boekpresentatie werd voorafgegaan door een lezing van Jeannette van Ditzhuijzen, een van de auteurs. Zij verhaalde over de geschiedenis van de vier delen van de stad. Vanaf de ontdekking door de Spanjaarden in 1499, via de bouw van Fort Amsterdam in 1634 door de Nederlanders tot het leven ter plaatse anno nu.

Willemstad

Willemstad ontstond op het eiland Curaçao aan de Sint-Annabaai. De stad ontwikkelde zich als gevolg van de Europese kolonisatie in de vijftiende tot de zeventiende eeuw. Met haar kleurrijke gevels, statige zuilen en wentelende trappen heeft Willemstad een bijzonder eigen karakter. De historische wijken, zowel gescheiden als verbonden door water, delen unieke Nederlandse architectuur in de Cariben met invloeden van Portugese, Spaanse en Afrikaanse culturen.

Boek

Het boek brengt onder andere aan de hand van prachtig beeldmateriaal de geschiedenis en het heden van historisch Willemstad tot leven. De uitgave is tot stand gekomen met financiële steun van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning Curaçao en de Stichting Werelderfgoed Nederland.

Magazine MONUMENTAAL besteedt in zijn eerstvolgende gedrukte editie, verschijning vanaf 10 juni, aandacht aan de nieuwe publicatie.

Willemstad Werelderfgoed – Kleurrijke stad aan een natuurlijke haven, Jeannette van Ditzhuijzen e.a., uitgeverij Matrijs, ISBN 978-90-5345-470-1, kost 24,95 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.