Mondriaan Fonds steunt opknap sportrijtuig De Haar

Het Mondriaan Fonds levert een bijdrage aan de restauratie van de Napoleon Phaeton van Kasteel de Haar, nabij Utrecht.

Het luxe sportrijtuig van Nederlands fabricaat (Ingenhoes, De Bilt) is uniek van model. Ook binnen de collectie van De Haar is het een pareltje. Maar de oude gele verf is aan conservering toe.

Wat bij de beslissing van het Mondriaan Fonds een belangrijke rol heeft gespeeld, is niet alleen het bewaren van het erfgoed, maar ook het levend houden van de ambachten van de ‘rijtuigfabrikant’. Bij de opknapbeurt komen tal van technieken kijken op vakgebieden als verf, leer, hout, wielen, stoffering, smidswerk en wapenschilder. “Het is cruciaal die kennis te bewaren”, weet Anetta de Jong, directeur van De Haar.

Spoeling dun

Volgens De Jong is de spoeling dun als het gaat om vakmensen die beseffen hoe ze met monumentale objecten moeten omgaan.

“De afgelopen tien jaar zijn we druk geweest met restauraties in en buiten het kasteel en dan merk je hoe bar weinig kennis en ervaring er nog is voor bijvoorbeeld iets als het conserveren en herstellen van kwetsbare gordijnen en wanddecoraties. Bij rijtuigen is dat niet anders. Daar moet beslist meer aandacht voor zijn”.

Van drie naar vier

Met de toezegging van het Mondriaan Fonds en een extra bijdrage van VZW Pater David is het rijtuigproject van De Haar nu uitgebreid van drie naar vier rijtuigen. Daarvan is de eerste – de jachtbreak – inmiddels klaar en door publiek te bewonderen in het stallencomplex van het kasteel in Haarzuilens.

Bezoekers zien het meteen als ze een kaartje voor het kasteel kopen. “Ik merk nu al hoe leuk dat is”, juicht De Jong, “Het is niet eens het meest spectaculaire rijtuig van De Haar. Toch trekken bezoekers er gelijk naar toe”.