Ga naar de inhoud

Vernieling wallen fort bij Velsen

Erfgoedvereniging Heemschut overweegt aangifte te doen na illegale vernieling van de wallen rond het fort bij Velsen.

Het fort is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, hoort bij het werelderfgoed en is rijksmonument. Zonder vergunning is door de eigenaar de kenmerkende wallenstructuur weggehaald.

‘Schokkend’

De gemeente Beverwijk heeft een bouwstop opgelegd nadat specialisten aan de bel trokken over het afgraven zonder vergunning. “Schokkend dat dit gebeurd is’’, betoogt Heemschutdirecteur Karel Loeff. “Er is een beschermd rijksmonument vernield”.

Strafbaar

Vernieling van een rijksmonument is strafbaar op grond van de Erfgoedwet. De recente grondwerkzaamheden op het terrein werden tussen kerst en oudjaar bij toeval ontdekt.

“Dit is een ernstig vergrijp”, verklaart Loeff tegen het Noord-Hollands Dagblad. “Je mag dit niet afdoen met ’jammer, het is gebeurd, nu hebben we een bouwkavel’. Als dit stukje sloop leidt tot snellere vergunningverlening, dan zeg ik: Breng het terug in oude staat”.

Aangifte in voorbereiding

Heemschut heeft de aangifte inmiddels in voorbereiding, maar maakt indiening ervan afhankelijk van hoe Beverwijk de zaak afhandelt. Sowieso schakelt de erfgoedvereniging naar eigen zeggen de inspectie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) in.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.