Ga naar de inhoud

MONUMENTAAL prijst authentieke klankkleur

De coverstory van MONUMENTAAL nr. 1 – 2024 (verkrijgbaar vanaf vrijdag 9 februari) is gewijd aan de internationaal vermaarde klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts, die vorig jaar 150 jaar bestond. Klokken van het bedrijf zijn overal ter wereld te horen: van de Notre-Dame te Parijs tot de Domtoren in Utrecht.

In zijn editorial breekt hoofdredacteur Paul de Gram een lans voor het Verdrag van Faro. Het verdrag stelt mens en samenleving centraal en hún relatie met erfgoed. Voor de uitvoering gedurende de periode 2023-2025 is in Nederland zes miljoen euro beschikbaar

Een enorme vuurzee teisterde in de nacht van 27 op 28 december Kasteel Heel in de Limburgse gemeente Maasgouw. Hoewel snel ter plaatse kon de brandweer niet voorkomen dat het dak volledig werd verwoest. Ook houtconstructies, trappen en kozijnen zijn flink aangetast. Geheel verloren is het rijksmonument volgens deskundigen echter niet.

Amsterdam verwelkomt in mei City Icons, bedoeld ter verkenning van hedendaagse woonarchitectuur. MONUMENTAAL loopt het gezelschap alvast vooruit. Het evenement is geprogrammeerd tussen de tweejaarlijkse internationale congressen van organisator Iconic Houses.

Bij Haaksbergen pronkt een boerderij waar eeuwenlang weinig aan is veranderd. Klein Kattendam is een zogenoemd los hoes. Binnen leefden vee en mensen samen in één grote ruimte. Omdat dit soort boerderijen zeldzaam is, wordt Klein Kattendam beschermd als rijksmonument.

Schoonheid zit in details, vindt Ilse Werdler. “Monumenten inspireren. Als ik er langsloop en binnenkom, word ik teruggenomen in de tijd. Als je dan ook de verhalen erover hoort of leest, pak ik meteen mijn schetsboek”. MONUMENTAAL sprak met de beeldend kunstenares.

Keizersgracht 374 is door kunstschilder en portrettist Clemens Merkelbach van Enkhuizen bij leven geschonken aan Stadsherstel Amsterdam. Voorwaarde was dat hij er kon wonen zo lang hij wilde. Voorjaar 2023 is hij overleden en eind vorig jaar kwam het pand beschikbaar. Dit jaar volgt de restauratie en komt ook ’s mans laatste wens uit: het blijft een kunstenaarshuis.

Het altaarstuk Lam Gods of Het Nieuwe Jeruzalem van Hubert en Jan van Eyck, wereldwijd erkend als artistiek hoogtepunt, is in Vlaanderen regelmatig hot news. De omvangrijke restauratie van het imposante kunstwerk in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent houdt deskundigen al decennia bezig. Zo zou de huidige aanpak van het religieuze veelluik volgens sommigen ‘onherstelbare’ schade veroorzaken.

Met de oude Rijnbrug, de monumentale Eusebiuskerk en het Openluchtmuseum behoort Sonsbeek tot de iconen van Arnhem. Niet voor niets is het jubilerende park in de Gelderse hoofdstad vanwege zijn cultuurhistorische waarde aangemerkt als beschermd stadsgezicht. Met de Sint-Jansbeek als allesbepalende factor is Sonsbeek inmiddels 125 jaar open voor publiek

Verder in de eerste MONUMENTAAL van 2024 o.a. de vertrouwde rubrieken Specialist, Boeken en Etalage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.