Meteen naar de inhoud

Oud veilinggebouw decor drama De Laatste Tuinder

  • 16 mei 2022

Het KoolKollektief speelde van woensdag 11 mei tot met zondag 15 mei De Laatste Tuinder, een theaterspektakel in drie scènes, in Museum Broeker Veiling te Broek op Langedijk (Noord-Holland).

“Ruim 1.500 bezoekers zagen de voorstellingen in en buiten het museum”, constateert directeur Ron Karels van de Broeker Veiling (1887), de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld.

Thema

Thema van de optredens was de neergang van land- en tuinbouw in de regio. Met als motto het lied van de Westfriese band Skotwal: “Ik bin olgen baas, maak ik m’n eigen wijs, maar het is armoe troef in het Duizenden Eilandenrijk”.

De voorstelling verhaalt over een tuindersfamilie, moeder met twee zoons, Zij kunnen hun tuinderij niet meer redden. De zoons laten in de strijd om het bestaan het leven. Bij een grafrede in de derde akte wordt met de vinger gewezen naar de handel en het grootwinkelbedrijf die met lage inkoopprijzen de tuinders uitknijpen. Advies: koop lokaal.

Volgens gegevens van het CBS is sinds 2000 het aantal land- en tuinbouwbedrijven gehalveerd, van 7.060 naar 3.460.

Extra dimensie

Het spektakelstuk krijgt extra dimensie omdat het werd opgevoerd in het monumentale veilinggebouw, destijds ontworpen door W. Dirkmaat en J. Groot. Toen de veiling in 1973 teloor ging, kocht de lokale overheid het pand. Drie jaar later kreeg het de status van rijksmonument. Na restauratie en uitbreiding met een modern deel opende toenmalig koningin Beatrix het complex.

Bezoekers aan De Laatste Tuinder kregen bij aanvang een rouwkaart uitgereikt van Adries Dirkmaat, tuinder. Op de kaart wordt verwezen naar de stikstofcrisis, schaalvergroting en milieuvervuiling. De Broeker Veiling en het Duizenden Eilandenrijk zijn samen inmiddels een bekende toeristische bestemming.

Foto: In rijksmonument de Broeker Veiling (1887) is nu een museum gehuisvest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: