Ga naar de inhoud

Monumentaal zwembad Bio Vakantieoord duurzaam opgeknapt

Het vernieuwde zwembad van het Bio Vakantieoord in Arnhem is heropend. Het zwembad, een rijksmonument naar ontwerp van architect J.J.P. Oud uit de jaren ’60, is door Factor Architecten volledig gerenoveerd en verduurzaamd.

Deze zomer is het therapeutische bad, voorzien van verstelbare bodem en brancards, weer volledig beschikbaar voor gezinnen met gehandicapte kinderen die op het Bio Vakantieoord verblijven.

Naast vernieuwing van de kleedruimten, de betegeling, het praktische comfort en het aanzicht, was technische modernisering, ook op het gebied van duurzaamheid en energiebesparing, hard nodig. Er zijn onder andere zonnepanelen geplaatst en er is een luchtbehandelingstechniek toegepast waarbij warmte vanuit de lucht wordt terug gewonnen. Er zijn vloerverwarming en een kunststof vloer aangebracht, energiezuinige ketels geplaatst en de nieuwste zuigingspompen voor de kwaliteit van het zwemwater geïnstalleerd. Ook zijn de oude tilliften vervangen voor modernere exemplaren.

Oud

J.J.P. Oud (1890 – 1963) geldt als een van de belangrijkste architecten van De Stijl en Het Nieuwe Bouwen. In zijn ontwerpen voor het toenmalige Bio Herstellingsoord greep hij terug op de lichte en strakke architectuur uit zijn vroege werk, gecombineerd met de heldere, primaire kleuren van De Stijl.

Het zwembad in Arnhem is in de jaren ’60 gebouwd toen Bio nog een kinderrevalidatiecentrum was. De laatste renovatie vond plaats in 1987. Het rijksmonument is in goed overleg met monumentenzorg en de Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in ere hersteld.

Therapeutisch

De functie van het Bio-zwembad is uniek te noemen in Nederland. Vakantievierende gasten op het park kunnen er als gezin, met hun meervoudig gehandicapte kind en broertjes of zusjes, privé zwemmen. Alle hulpmiddelen, zoals tilliften, douchebrancards, en aangepast speelgoed zijn aanwezig.

De kleedkamers en toiletten zijn ruim opgezet, het zwembadwater heeft een hogere temperatuur dan in reguliere zwembaden en het bad zelf is in hoogte verstelbaar. Naast vakantiegasten, maken leerlingen van de nabijgelegen mytylschool Lichtenbeek gebruik van het zwembad.

Trots en dankbaar

Directeur Frans Wientjes van de Stichting Bio was nauw betrokken bij de jongste renovatie. Hij is enorm blij met het resultaat.

“De werkzaamheden zijn voorspoedig verlopen. Het voortraject heeft bijna drie jaar geduurd. Natuurlijk had het voor elkaar krijgen van de financiering heel wat voeten in aarde. Nu veel zwembaden in Nederland moeten sluiten vanwege een krapte aan overheidssubsidies, zijn wij bijzonder trots dat wij de financiering vanuit het bedrijfsleven, vermogensfondsen en betrokken leveranciers rond hebben kunnen krijgen. Daar zijn we enorm dankbaar voor“.

Volgens Wientjes is het therapeutische zwembad erg belangrijk voor vakantiegasten. “Men vindt het enorm fijn om als gezin in alle rust te spelen in het water, te ontspannen en plezier te maken. Dat vind je nergens in Nederland; een zwembad met alle benodigde faciliteiten voor gehandicapte kinderen – een uur helemaal voor je alleen. Zó mooi dat we dat kunnen bieden”.

Foto: Factor Architecten.