Ga naar de inhoud

Monumenten Veenhuizen krijgen nieuwe invulling

De Nieuwe Rentmeester is op zoek naar nieuwe exploitant(en) voor drie rijksmonumenten in de voormalige Drentse strafkolonie Veenhuizen: het Verenigingsgebouw uit 1922, de Koepelkerk uit 1825 en de Grote Kerk uit 1891. Door de bestemming ‘gemengd’ zijn de gebouwen volgens de eigenaar geschikt voor veel soorten invulling.

Herbestemmingsspecialist BOEi en Het Drentse Landschap, verenigd in de Stichting de Nieuwe Rentmeester, hebben ruim een jaar geleden de sleutels gekregen van het ‘ensemble Veenhuizen’, ofwel tachtig gebouwen op circa 70 hectare grond in de voormalige strafkolonie.

‘Mooie locatie’

“Voor drie bijzondere objecten zoeken wij nu een nieuwe exploitant”, verklaart Sonja van der Meer van de Nieuwe Rentmeester. “Ze liggen op een mooie locatie in het dorp, dat inmiddels UNESCO werelderfgoed is en waar jaarlijks 600.000 bezoekers naar toe komen. We zijn op zoek naar creatieve en ambitieuze ondernemers die de uitdaging aan willen gaan om van de drie gebouwen een bruisende plek te maken”.

De drie rijksmonumenten liggen aan de hoofdweg, tegen de kern van het dorp aan, met onder andere het nationaal gevangenismuseum, de Maallust bierbrouwerij en diverse overnachtingsmogelijkheden, omringd door een bosrijk gebied.

Ingediende plannen worden inhoudelijk en financieel getoetst door een selectiecommissie. Het thema dat centraal moet staan is ‘ontmoeting’. Meer informatie over de drie objecten is te vinden op www.nieuwerentmeester.nl.

Extra kijkdag

Op 6 december tussen 13.30 uur en 16.30 uur is een extra kijkdag gepland, voor diegenen die op de eerste kijkdag niet terecht konden; geïnteresseerden hebben tot 14 december de kans een plan in te dienen.

Foto: Het Verenigingsgebouw uit 1922 (foto Sake Elzinga).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.