Ga naar de inhoud

Monumentenpaspoorten voor Rijkswaterstaat

Arjan de Zeeuw, directeur Kennis en Advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, heeft diverse archeologische monumentenpaspoorten overhandigd aan Ingeborg Absil, directeur Bereikbaarheid en Netwerkkwaliteit van Rijkswaterstaat (Water, Verkeer en Leefomgeving).

Rijkswaterstaat is eigenaar van 33 archeologische rijksmonumenten: wettelijk beschermde vindplaatsen met overblijfselen, voorwerpen of andere sporen van menselijke aanwezigheid in het verleden. Een voorbeeld is het scheepswrak ‘Aanloop Molengat’, vernoemd naar de vaargeul even ten westen van Texel.

Inhoud

Een archeologisch monumentenpaspoort bestaat o.a. uit foto’s en een kaartje met de contouren van het object. De eigenaren van alle circa 1.500 archeologische rijksmonumenten ontvangen het paspoort opdat ze meer weten over de geschiedenis van het monument, hoe ermee om te gaan en hoe het te beschermen.

“Het paspoort toont in woord en beeld de aard en datering van een archeologisch rijksmonument”, weet De Zeeuw. “Gaat het om een grafheuvel uit de bronstijd of om een terp uit de vroege middeleeuwen? Het paspoort legt uit waarom de landelijke overheid archeologische rijksmonumenten aanwijst en voor welke werkzaamheden wel of geen vergunning nodig is”.

Verhaal levend houden

Onlangs is Rijkswaterstaat begonnen met het actualiseren van het overzicht van alle archeologische terreinen onder haar beheer. “Daarbij zijn de paspoorten een belangrijk hulp- en informatiemiddel”, verklaart Ingeborg Absil. “Ze helpen ons het verhaal van ons archeologisch erfgoed levend te houden”.

Rijkswaterstaat en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werken al jaren samen aan instandhouding en bescherming van cultureel erfgoed. Afspraken hierover zijn in 2007 vastgelegd in een overeenkomst.

Foto: Arjan de Zeeuw (RCE) overhandigt de archeologische monumentenpaspoorten aan Ingeborg Absil (Rijkswaterstaat).

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.