Ga naar de inhoud

Mooi Nederland 2017 meandert op eerstedagenvelop

Op 22 mei is een vijftal postzegels uitgegeven met afbeeldingen van kenmerkende gebouwen langs Nederlandse beek- en rivierdalen. De postzegels zijn eerder dit jaar een voor een op de markt gebracht en staan nu verenigd op een vel.

De afbeeldingen op de verzameling van vijf zegels uit de serie Mooi Nederland 2017 tonen de meanderende loop van beken en rivierdalen, het cultuurhistorisch landschap en markante rijksmonumenten. Speciaal voor deze uitgifte ontwierp de Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NVPH) een eerstedagenvelop waarin het ontwerp de slingering van het Nederlands landschap benadrukt.

“Nederland kent tal van meanderende rivieren en die zie je terug op de ontwerpen van het postzegelvel”, weet Guus Rolsma van Digidee concept en ontwerp. “De slingering van het water vormt ook de basis van het ontwerp van de envelop. Kijk naar het gekozen lettertype en de tekst die meegevoerd wordt met de loop van het water. Door alleen blauw toe te passen komen de kleurrijke landschappen op de postzegels extra goed tot uiting”.

Markante gebouwen

Langs de Dommel, de Reest, de Linge, de Geul en de Drentsche Aa staan tal van markante gebouwen. Op het laatste postzegelvel van Mooi Nederland 2017 zijn verschillende gebouwen, die langs deze slingerende rivieren te vinden zijn, op de postzegel gezet.

Het Veerhuis in Sint Michielsgestel, de kerk Oud-Avereest in Reest, het Fort Asperen aan de Linge, de vakwerkhuizen langs de Geul en de Saksische boerderijen langs de Drentsche Aa hebben ieder een prominente plek op de postzegel.

Eerstedagenvelop

In de postzegelhandel waren vroeger de enveloppen zonder zegels los te koop. Verzamelaars frankeerden ze en stuurden ze op de dag van afstempeling (in een omslag) naar de PTT, om ze daar op de dag van uitgifte af te laten stempelen. Na 1960 gingen steeds meer verzamelaars de enveloppen ‘blanco’ – ofwel zonder adres – verzamelen. Oudere eerstedagenveloppen zonder adres zijn schaars.

Eerstedagenveloppen zijn een geliefd verzamelobject voor themaverzamelaars en zijn ook los verkrijgbaar.