Ga naar de inhoud

Moslimgemeenschap helpt vrijwilligers kerk in Fryslân

Van woensdag tot en met zaterdag zijn de deuren van de Van Harenskerk in Sint Annaparochie geopend. Wie een bezoek brengt, treft daar leden van een moslimgemeenschap die aan het bidden zijn of de kerk schoonmaken. Dat laatste als dank voor gebruik van het godshuis. De kerk is nog nooit zo schoon geweest, constateert voorzitter Brandsma van de plaatselijke commissie.

Gebedsruimte

De leden van de betreffende moslimgemeenschap, afkomstig uit zowel Arabische en Afrikaanse landen, wonen op het ogenblik in het asielzoekerscentrum in Sint Annaparochie en omgeving. Imam Ísmail Bölükbaşı deed het verzoek aan de stichting Alde Fryske Tsjerken om de kerk te gebruiken als gebedsruimte.

Volgens hem omarmt de religieuze moslimgemeenschap de verschillen en diversiteit die er zijn tussen mensen en heet eenieder welkom om samen te zijn. Samen zijn, samen delen. Wij hebben een groot hart. En dat is ook wat de stichting nastreeft.

Voor iedereen open

“De kerk is voor iedereen geopend”, zegt stichtingsdirecteur Hester Simons. “Wij vinden het fijn en bijzonder dat we deze gemeenschap een plek kunnen bieden in één van onze kerken. Doordat ze de deuren van de kerk van woensdag tot en met zaterdag voor ons openen, kunnen we veel voor elkaar en de mienskip betekenen. Bovendien ontlasten ze de huidige, op leeftijd zijnde plaatselijke commissie. De kerk kampt namelijk met een tekort aan vrijwilligers”.

Op vrijdag is het gebed in het Nederlands. Imam Bölükbaşı, die zelf een beetje Nederlands spreekt, vindt het belangrijk dat de gemeenschap dat ook leert. Bezoekers weten de kerk te vinden. De reacties zijn positief. Er worden zelfs foto’s gemaakt.

Simons: “Het is mooi om te zien hoe de mienskip hier samenkomt”. Bölükbaşı benadrukt dat ze in de kerk ook activiteiten voor kinderen willen organiseren. Ook dan is iedereen welkom.

Soep

Onlangs kwam de imam op het kantoor van de stichting in Leeuwarden langs met de Ashoera soep, ofwel de soep van Noach. Eveneens als dankbetuiging. Deze soep is gemaakt van allerlei ingrediënten die verschillende mensen inbrengen.

“Het is van belang dat het gerecht altijd wordt gedeeld met anderen. De zoete soep staat symbool voor diversiteit, vriendschap en eenheid. “Sweet food, sweet talking”, aldus de imam.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.