Muiderslot op Zilveren Dukaat Koninklijke Nederlandse Munt

Muntmeester Stephan Satijn heeft vandaag (donderdag 29 oktober) bij Rijksmuseum Muiderslot het ontwerp van de nieuwste Zilveren Dukaat van 2020 onthuld. Het Noord-Hollandse kasteel wordt afgebeeld op de voorzijde van een uitgifte in de serie Nederlandse kastelen. De dukaat is direct in de verkoop gegaan op de website van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Rijksmuseum Muiderslot

Het ontwerp van de Zilveren Dukaat Kasteel Muiderslot is feestelijk ten doop gehouden in het bijzijn van directeur Annemarie den Dekker. Vanaf de bouw van het kasteel in 1285 is het door de jaren heen afwisselend gebruikt, bewoond, bezet, gesloopt, herbouwd en opgeknapt.

Het Muiderslot is sinds 1878 rijksmuseum. Tegenwoordig behoort het tot de beroemdste kastelen van Nederland. Bovendien staat het slot bekend om de publieksactiviteiten die er plaatsvinden. Zo zijn er deze week Halloween tours en is het kasteel in november weer het vaste logeeradres van Sinterklaas. Zie ook muiderslot.nl/agenda

Het laatste dit jaar

Rijksmuseum Muiderslot is het laatste kasteel dat in 2020 op een Zilveren Dukaat verschijnt in de reeks Nederlandse kastelen van de Koninklijke Nederlandse Munt.

Eerder dit jaar verschenen de uitgiften met Kasteel de Haar (Utrecht), Kasteel Heeswijk (Noord-Brabant) en Kasteel Hoensbroek (Limburg). De serie wordt de komende jaren voortgezet met meer bekende Nederlandse kastelen.

Zilveren Dukaten

De Koninklijke Nederlandse Munt slaat jaarlijks Zilveren Dukaten in opdracht van het ministerie van Financiën. Van 1659 tot 1847 was de Zilveren Dukaat in Nederland wettig betaalmiddel. Sinds 1987 staat deze in de Muntwet opgenomen als verzamelaarsmunt.

Kenmerkend voor een Zilveren Dukaat is dat op de voorzijde altijd een ridder in harnas staat afgebeeld. Voor zijn linkerbeen staat een schild met daarop het provinciewapen. In de reeks Nederlandse kastelen wordt op iedere dukaat veldmaarschalk Godard van Reede als ridder afgebeeld. Hij staat voor het desbetreffende kasteel. Van Reede (1644 – 1703) volgde Willem III van Oranje bij het opeisen van de troon van Engeland, Schotland en Ierland. In 1702 kreeg hij de rang van veldmaarschalk en werd hij opperbevelhebber van alle Nederlandse troepen.

De Zilveren Dukaat ‘Kasteel Muiderslot’ is nu te koop via www.knm.nl/kasteelmuiderslot. De maximale oplage beloopt 2.000 stuks. De dukaat wordt geleverd inclusief Certificaat van Echtheid in luxe verpakking, geïnspireerd op het harnas van de ridder.

Koninklijke Nederlandse Munt

Sinds 1567 is de Koninklijke Nederlandse Munt producent van het Nederlandse muntgeld. Het is een innovatief, internationaal bedrijf in waardeproducten, geworteld in meer dan 450 jaar traditie.

Tot de innovatieve ontwikkelingen van de afgelopen jaren behoren de laser- en 3D-technieken op munten, waarmee het mogelijk is om o.a. holografische elementen of echtheidskenmerken aan te brengen. De Koninklijke Nederlandse Munt behoort wereldwijd tot de top 5-producenten van circulatiemunten, herdenkingsmunten, koninklijke onderscheidingen en verzamelaarsproducten. Het bedrijf is sinds 2020 gevestigd in The Dutch Vault te Houten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.