Ga naar de inhoud

Musea, hogescholen en toerismebureaus werken samen in grensregio

hogescholen

hogescholen

In Schloss Moyland is het project RheijnLand Xperiences gelanceerd: een drie jaar durende samenwerking tussen de opleidingen IT en Media van twee hogescholen, twee toonaangevende toerismebureaus en acht musea (vier uit de Kreise Kleve en Wesel en vier uit Gelderland).

Doel is de aantrekkelijkheid van de regio te verhogen en bezoek aan de streek aan weerszijden van de grens te stimuleren. Innovatie, samenwerking en regionale cultuurpromotie staan daarbij centraal.

De musea vertellen de geschiedenis van de regio aan de hand van grensoverschrijdende thema’s, zoals de romeinen, hertogen en graven en WOII. Zij richten zich daarbij vooral op de jeugd en ontsluiten, ondersteund door experts en studenten van de twee hogescholen, hun collecties en exposities digitaal en verbinden via gamification, geocaching, augmented reality en storytelling.

Uniek

Het project is in menig opzicht uniek. Niet alleen omdat twee toonaangevende hogescholen grensoverschrijdend samenwerken, maar ook vanwege de toepassing van geavanceerde technologieën op het gebied van multimediale presentaties in musea.

Voorts wordt een en ander niet in fases ontwikkeld en geïmplementeerd, zoals veelal gebruikelijk, maar in gelijktijdige iteraties waardoor al vlug zichtbare resultaten worden bereikt. Die worden vervolgens in de loop van de tijd openbaar.

Partners

Partners in het project zijn het Archäologischer Park Xanten, Geldersch Landschap en Kasteelen, Museum Arnhem, Museum Goch, Museum Kurhaus Kleve, Museum Schloß Moyland, het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, het Nederlands Openluchtmuseum, de Hochschule Rhein-Waal, de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en de toerismebureaus Niederrhein Tourismus en RBT KAN.