Ga naar de inhoud

​Museum DIVA in Antwerpen na renovatie klaar voor 2023

​DIVA, het museum voor diamant, juwelen en zilver aan de Suikerrui te Antwerpen, is klaar voor 2023.  Met onder meer de heropening van de vernieuwde collectiepresentatie op 24 maart, een tijdelijke expo voor hedendaags design in augustus en vier nieuwe residenten die hun intrek nemen in het DIVA atelier.

DIVA sloot maart vorig jaar tijdelijk de deuren voor renovatiewerkzaamheden. Het museum nodigt uit om in de vernieuwde collectiepresentatie, DIVA, a Brilliant Story, de reis van diamant, juwelen en zilver te volgen.

​De trip begint in een nieuwe zaal waar de bezoeker kennis maakt met de grondstoffen, inzoomt op recente ontwikkelingen in de sector als urban mining, upcycling en lab-grown diamond, en tevens meer leert over de vraagstukken rond ecologie en ethiek. Vervolgens ontmoet hij of zij experts, handelaars, makers en ontwerpers, en uiteindelijk de personages die juwelen dragen of zilverwerk gebruiken. Het museum vertelt aldus een breder verhaal van grondstof tot object in zeven thematische zalen en met nieuwe aanwinsten.

Vakmanschap

Daarnaast zet DIVA in op het vakmanschap dat achter de objecten schuilgaat. Het creatie- en productieproces van de juwelen en zilverobjecten wordt tot leven gebracht dankzij beeld- en geluidsfragmenten.

Ook in de keuze van objecten is meer aandacht voor hedendaagse juweel- en zilverontwerpers. Met ingrepen op het gebied van publieksbegeleiding wil het museum drempels verlagen en een breed publiek aanspreken. Zo maakt een introductietekst in iedere zaal de bezoeker wegwijs, is er een nieuwe audiotour en staan de highlights van de collectie centraal uitgelicht.

Zilvertriënnale

DIVA presenteert van 28 augustus tot 8 oktober de Zilvertriënnale: dé belangrijkste internationale competitie voor zilversmeden. De driejaarlijkse wedstrijd wordt georganiseerd door het Duitse Gesellschaft für Goldschmiedekunst en het Deutsches Goldschmiedehaus Hanau.

Zij toont het beste dat hedendaags zilver te bieden heeft. Ontwerpers en edelsmeden worden gestimuleerd om zichzelf en de eigenschappen van zilver in vraag te stellen. Ze worden uitgedaagd op zoek te gaan naar de meest innovatie toepassing van het materiaal. De resultaten van de wedstrijd worden tentoongesteld bij DIVA. De bezoeker kan zelf ontdekken welke objecten in de prijzen vielen, wie de ontwerpers zijn en welke technieken zijn gebruikt.

Artists in Residence

In het najaar van 2021 lanceerde het museum het Artists in Residence-programma waarbij twee zilver- en goudsmeden gedurende enkele weken aan de slag kunnen in het DIVA atelier.

Ter plekke krijgen de residenten tijd, ruimte en professionele ondersteuning om te onderzoeken en te experimenteren binnen hun vakgebied. Inmiddels wordt het evenement twee keer per jaar gehouden en hebben al zes residenten deelgenomen: Emmie Ray Hubbard, Simon Marsiglia, Mara Balode, Lingjie Wang, Charlotte Van de Velde en Naama Bergman. ​

De eerste residentie van dit jaar begint in april met Triin Kuuk, afkomstig uit Estland, en de Roemeense Andreea Raluca Cojocaru. Zij geven eind juni een zogenoemde DIVA talk – een uitwisseling tussen ontwerpers en publiek – en organiseren een korte expo met hun creaties. In het najaar verwelkomt het museum in Antwerpen de Australische Gretal Ferguson en de Belgische Elise Hoebeke voor de tweede residentie.

Foto: Sigrid Spinnox.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.