Ga naar de inhoud

Museum in herbouwde kerk Amersfoort

In De Elleboog is een nieuwe tentoonstellingsruimte in de voormalige Elleboogkerk aan de Langegracht 36 te Amersfoort. Een grote brand in 2007 verwoestte het kerkgebouw en het daarin gehuisveste Armando Museum. Ook een flink deel van de collectie ging in vlammen op. Nu is er weer toekomst.

Marx- en Steketee Architecten kreeg de opdracht voor herbouw en voorzag de kerk van een prachtige kap met daklicht. De komende jaren zijn er omvangrijke installaties te zien en te beleven van kunstenaars uit binnen- en buitenland.

In De Elleboog, een initiatief van Amersfoort in C (Kunsthal KAdE, Museum Flehite, Mondriaanhuis en Architectuurcentrum FASadE), is mogelijk gemaakt door de gemeente Amersfoort. Met een focus op grootschalige installaties die onderdompelen in een totaalervaring, hopen de Amersfoortse musea bezoekers meerdere keren per jaar te verrassen.

Verborgen parel

Paul Baltus directeur van Amersfoort in C, noemt In De Elleboog een verborgen parel. “Na de brand in 2007, toen de kerk nog in gebruik was door het Armando Museum, heeft het gebouw een metamorfose ondergaan die het zeer geschikt maakt voor het presenteren van beeldende kunst. Licht en ruimte komen er samen. Het is een podium voor hedendaagse kunst die de liefhebber doet mijmeren en verwonderen. Elk bezoek voelt als een nieuw bezoek”.

Nu te zien

Kunstenaar Hans Op de Beeck maakte in In De Elleboog een immersieve installatie, zoals hij er de afgelopen twintig jaar meerdere op verschillende locaties creëerde. Vaak raadselachtige oorden met architecturale en landschappelijke dimensies, waar de kunstenaar de toeschouwer uitnodigt om een tijdloos moment van reflectie en kalmte te vinden.

In In de Elleboogkerk installeerde hij een winters waterlandschap. Op de achtergrond wordt een horizon van heuvels zichtbaar waarboven zich een zacht gloeiende voorstelling van de zon bevindt. Op de Beeck: “Water reflecteert niet enkel in letterlijke zin, maar prikkelt in figuurlijke zin ook de reflectie, het reflectieve, het beschouwend nadenken over het zijn en de wereld”.

Volgens directeur/hoofdcurator Robbert Roos van Kunsthal KAdE weet de kunstenaar in The Silent Reflection met kleine ingrepen en heldere vormen de illusie van een verstild landschap op te roepen, dat uitnodigt om er rustig naar te staren.

In De Elleboog is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur. Tickets kosten 4 euro en zijn verkrijgbaar aan de kassa in de Elleboogkerk.

Foto: Hans Op de Beeck, The Silent Reflection, Elleboogkerk (foto Peter Cox).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.