Ga naar de inhoud

Museum Nieuwpoort open voor publiek

Het was feest langs de Oude Hollandse Waterlinie. De gedeputeerden Willy de Zoete (Zuid-Holland) en Rob van Muilekom (Utrecht) en burgemeester Theo Segers van de gemeente Molenlanden gaven op vrijdag 18 maart het startsein voor het landelijke jubileumjaar van de Oude Hollandse Waterlinie.

Vervolgens ging het gerestaureerde stadhuis Museum Nieuwpoort in de gelijknamige vestingstad open voor publiek. Aan huizen wapperde de lokale vlag of de Nederlandse driekleur, in de gracht dreven kleurrijke boeien. De aanwezigen genoten van verhalen over de geschiedenis van het monumentale stadhuis in zijn relatie tot de Oude Hollandse Waterlinie.

Museum Nieuwpoort

Na de ceremoniële aftrap van het jubileumjaar zette het nieuw ingerichte Museum Nieuwpoort zijn deuren open. Het historische stadhuis in Nieuwpoort is in 1697 gebouwd óp de inundatiesluis. Voordien, in Rampjaar 1672, was het vestingstadje een belangrijke schakel in de Oude Hollandse Waterlinie.

Gedeputeerde De Zoete: “De linie was 350 jaar geleden een harde grens. Nu is zij een prachtig gebied dat Zuid-Holland en Utrecht verbindt. Een regio rijk aan erfgoed en groen met volop kansen voor toerisme, recreatie en economie. Instandhouding van de historische omgeving en het eeuwenoude erfgoed biedt inwoners een waardevolle fysieke herinnering aan het verleden”.

Volgens collega-gedeputeerde Van Muilekom (Utrecht) is de herdenking van het Rampjaar 1672 een mooie aangelegenheid ervoor te zorgen dat de Oude Hollandse Waterlinie (nog) meer zichtbaar wordt in het landschap. “Opdat jong en oud de prachtige verhalen niet alleen kunnen horen, maar ook kunnen beleven aan de hand van fysieke visualisaties, zoals bij de Linie van Linschoten”.

Eigentijdse uitstraling

Het stadhuis Nieuwpoort is, mede dankzij subsidie van de provincie Zuid-Holland, gerenoveerd, verduurzaamd en beter toegankelijk gemaakt. Het museum heeft anno nu een eigentijdse uitstraling en de tentoonstellingszalen zijn opnieuw ingericht.

Op de geëxposeerde grote maquette komt het verhaal tot leven en speurt de bezoeker naar het geheim van Nieuwpoort. Sinds zaterdagmiddag 19 maart is het museum voor publiek toegankelijk. Meer informatie en openingstijden staan op www.museumnieuwpoort.nl

Première film Zondvloed

Tijdens de opening beleefde de korte film Zondvloed haar première. De rolprent, gemaakt ter gelegenheid van het jubileum, geeft een indrukwekkend tijdsbeeld van het rampjaar en de enorme impact die dit had op de bevolking. De film is onder meer te zien in Museum Nieuwpoort.

Holland nog steeds Holland

350 jaar geleden zorgde de Oude Hollandse Waterlinie voor de verdediging van Holland. Aanvallen van onder meer de Franse troepen van Zonnekoning Lodewijk XIV werden afgeslagen.

Vestingsteden werden verstrekt, schansen aangelegd en het gebied werd onder water gezet door sluizen open te zetten en dijken door te steken (inundatie). Hoewel niet iedereen daar blij mee was, het jaar 1672 is niet voor niets de geschiedenis in gegaan als het Rampjaar, heeft de linie ervoor gezorgd dat Nederlanders nu geen Frans spreken en we Holland nog steeds Holland kunnen noemen. www.oudehollandsewaterlinie.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.