Museumhuis De Quack: eigenzinnig en tegendraads

Erfgoedorganisatie Vereniging Hendrick de Keyser opent op 8 oktober haar 13e Museumhuis: De Quack in Den Haag.

Verbouwen en uitbouwen is van alle tijden. Dat geldt zéker voor Huis De Quack. Jan de Quack, architect en ‘hoogstaand sierkunstenaar’ kocht het chique ‘rijtjeshuis’ uit 1879 in de Zeeheldenbuurt in 1902 en verbouwde het ingrijpend.

Hij verwerkte eigentijdse trends en ideeën van de rijkere middenklasse over wonen en interieur en combineerde verschillende architectonische stijlen wat het huis nog meer bijzonder maakt. Van binnen en van buiten.

Creatief met geld en ruimte

De Quack, die creatief moest zijn met geld en ruimte, bedacht oplossingen waarmee hij zijn huis mooi kon afwerken en zijn eigenzinnige visie kon tonen als ontwerper en man van stand.

Het resulteerde onder andere in een traptoren aan de achterzijde, een rijkversierde erker, een etensliftje, een kamer-en-suite versierd met bladgoud en prachtige hout- en marmerimitaties.

Sleutel

Wie vanaf 8 oktober het nieuwe Museumhuis van Hendrick de Keyser bezoekt, ontvangt een sleutel waarmee alle laden en kasten zijn te openen. Opmerkelijk is verder dat gasten op de stoelen mogen zitten of  plaatsnemen in de woonkamer en wachten tot het personeel een kopje thee of koffie komt brengen.

Monument en Bed

Museumhuis De Quack kan ook gehuurd worden voor een weekeinde weg of korte vakantie in het centrum van Den Haag. Hendrick de Keyser verhuurt het pand met prachtige diepe achtertuin ook als Monument en Bed.

Kijk voor adres, openingstijden en prijzen op www.museumhuizen.nl of www.monumentenbed.nl. Daar zijn ook de andere twaalf Museumhuizen van de vereniging te vinden.

Foto: Interieur Museumhuis De Quack te Den Haag (foto Arjan Bronkhorst.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.