Ga naar de inhoud

TextielMuseum Tilburg krijgt weefmachine

Textielmuseum

Textielmuseum

Na een bloedstollende stemperiode is het TextielMuseum Tilburg als winnaar uit de bus gekomen van de BankGiro Loterij Museumprijs 2017. In totaal is 80.903 keer gestemd op de drie musea. TextielMuseum Tilburg kreeg 32.115 stemmen en liet daarmee Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch achter zich.

Door het winnen van de prijs krijgt het TextielMuseum de titel Museum van het Jaar 2017 en ontvangt het een bedrag van 100.000 euro. Daarmee kan het museum zijn droom verwezenlijken: de aanschaf van een weefmachine waarop bezoekers een theedoek naar eigen ontwerp kunnen uitwerken.

Op 11 mei verrasten Adriana Esmeijer (directeur Prins Bernhard Cultuurfonds), Jeroen Branderhorst (BankGiro Loterij) en Siebe Weide (directeur Museumvereniging) het TextielMuseum Tilburg met de cheque en een plaquette voor in het museum.

Trots

Errol van de Werdt, directeur TextielMuseum Tilburg, kan zijn geluk niet op: “De mooiste ervaring van de afgelopen weken is dat ik heb kunnen zien dat iedereen in het museum zich vol overgave heeft ingezet om deze prijs te winnen. We bieden de bezoeker met de weefmachine straks een totaalbeleving en zullen onze twee werelden van werkplaats en museum nog beter met elkaar verbinden. Je komt het museum binnen als bezoeker en gaat er uit als maker”!

Record aantal stemmen

Nooit eerder haalde een museum zoveel stemmen. TextielMuseum Tilburg stond de hele stemperiode aan kop. In de laatste week maakte het museum nog een eindspurt. Met het bezoek van de koninklijke familie aan Tilburg had het museum een extra troef in handen: een dag na Koningsdag hingen de mantel en japon van koningin Máxima al in het museum.

Gevestigde publieksprijs

De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. De uitreiking vond dit jaar voor de tiende keer plaats. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Dit jaar was dat Design & Mode.

De drie genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. Eerdere winnaars zijn Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015), Klok & Peel Museum Asten (2014) en Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013).

Initiatief

De BankGiro LoterijMuseumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea te belonen die zich weten te onderscheiden en om een breed publiek bij deze musea te betrekken. Meer informatie op www.museumprijs.nl.