Ga naar de inhoud

Muziekcentrum De Bijloke winnaar Erfgoedprijs 2022

De Belgische provincie Oost-Vlaanderen zocht voor haar Erfgoedprijs 2022 een voorbeeldige herbestemming van onroerend erfgoed. Drie kandidaten gingen de strijd aan: Muziekcentrum De Bijloke in Gent, de Paterskerk te Sint-Niklaas en hoeve De Baere in Maldegem. De Bijloke overtuigde de jury het meest.

Herbestemming

De 13e-eeuwse gotische ziekenzaal in Gent kreeg een herbestemming tot concertzaal voor klassiek, jazz en nieuwe muziek. De Bijloke is nu visueel en akoestisch, zowel op het vlak van erfgoedzorg als qua muziekbeleving, naar het oordeel van de jury een voorbeeld op internationaal niveau. De prijs van 10.000 euro wordt verdeeld tussen bouwheer Stad Gent en architect DRDH Architects.

Gedeputeerde An Vervliet (Erfgoed): “Zonder een visionaire bouwheer, een visionaire architect én een goede samenwerking tussen die twee is er geen geslaagde herbestemming. Met de Erfgoedprijs willen we bouwheren en architecten aanmoedigen het al aanwezige erfgoed op deskundige manier blijvend een plek te geven in onze omgeving en samenleving”.

De jury van de Erfgoedprijs 2022 Oost-Vlaanderen bestond uit Barbara Van der Wee, Hera Van Sande, Marc Dubois, Dimitri Minten en Koen Van Synghel.

Concertzaal 

Muziekcentrum De Bijloke, gevestigd in de ziekenzaal van het voormalig abdijziekenhuis, heeft een magistraal eikenhouten plafond. Het ontwerp maakt gebruik van de specifieke kwaliteiten van de bestaande ruimte.

Bovendien wordt het versterkt met karakteristieke elementen van hedendaagse concertzalen zoals zijgalerijen en koorbanken. Er werd als het ware een nieuw meubelstuk, of beter, een akoestisch instrument, in de historische ruimte geschoven.

De zaal is structureel verlaagd. Daardoor neemt het akoestisch volume toe en zijn podium én publieksgedeelte volledig toegankelijk. De jury: “Er is sprake van een intieme sfeer; het publiek wordt als het ware omarmd door muziek en geschiedenis. Het is een correctie van de vroegere ruimtelijke en technische tekortkomingen. De Bijloke profileert zich ook met zijn erfgoed en pakt ermee uit de oudste concertzaal ter wereld te zijn”.

Sterke elementen Paterskerk en Hoeve De Baere

Ook de twee andere kandidaten Paterskerk en Hoeve De Baere hadden volgens de jury veel sterke elementen in hun dossier.

De Paterskerk in Sint-Niklaas is herbestemd tot een ontmoetingsruimte met drie polyvalente zalen. Dat gebeurde op basis van een masterplan waarbij de buurt is betrokken. Het project behoudt het publieke karakter van het gebouw.

BEEL Architecten voegde in de kerk een nieuwe ‘box’ toe. Die werd in het bestaande volume geschoven waardoor er drie autonoom te gebruiken ruimtes zijn gecreëerd. De ingreep pretendeert niet oorspronkelijk te zijn. De ingang bevindt zich aan de kant van de kloostertuin waardoor die ook wordt betrokken.

De eigenaar van hoeve De Baere in Maldegem redde dit erfgoed door er een nieuwe functie aan te geven. De woning werd omgevormd tot B and B, het wagenhuis tot ontvangstruimte en de schuur tot feestzaal met bar. Zoveel mogelijk is behouden, zowel in het interieur als het exterieur. Callebaut Architecten voegde een eerder discreet en functioneel nieuw volume toe dat de losse onderdelen van de hoeve verbindt en een binnenplein creëert. Het bureau deed de meest noodzakelijke ingrepen in functie van gebruik en comfort zonder afbreuk te doen aan de vroegere materiële wooncultuur.

Erfgoedgemeenschap thema 2023

In 2023 is ‘erfgoedgemeenschap’ het thema van de Erfgoedprijs van de provincie Oost-Vlaanderen. De deadline voor het indienen van kandidaten is 30 juni. Meer info: www.oost-vlaanderen.be/erfgoedprijs.

Foto: Muziekcentrum De Bijloke in Gent (foto Karin Borghouts).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.