Nationale Molendag trekt recordaantal bezoekers: 130.000

Een recordaantal van 130.000 mensen heeft afgelopen weekeinde (zaterdag 11 en zondag 12 mei) een of meer van de 780 molens bezocht, die deelnamen aan Nationale Molendag 2019. Dat is minimaal 5.000 bezoekers meer dan in 2018. Thema dit jaar was Ontmoet de molenaar.

Volgens vereniging De Hollandsche Molen, samen met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars organisator van het jaarlijkse evenement, heeft het zonnige weer  – met een goede molenwind – ervoor gezorgd, dat veel mensen op pad gingen om molens en vooral ook molenaars te ontmoeten.

Op zaterdag waren ruim 700 molens open voor publiek, op zondag rond 300 (een aantal molens was op beide dagen toegankelijk).

Meer dan tevreden

Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, kijkt meer dan tevreden terug.

“Het was een leuke en gezellige Nationale Molendag. Al die mensen, groot en klein, hebben ervaren hoe bijzonder een molen is en gezien hoe zo’n historisch werktuig draait en maalt. Dat is van groot belang voor het behoud van dit icoon van Nederland”, aldus Bakker, die met nadruk wijst op de inbreng van vrijwilligers.

“Klusjesmensen, molengidsen, bestuurders en natuurlijk de vrijwillig molenaars. Ze zijn onmisbaar. We hopen dat er tussen de vele bezoekers mensen zijn die het ambacht ook willen leren opdat zij over een paar jaar zelf molens kunnen laten draaien”.

Extra activiteiten

Op veel deelnemende molens werden extra activiteiten gehouden. Die varieerden van demonstraties eendenkorf vlechten, vaartochten, zaagdemonstraties en markten met allerhande, vaak ambachtelijke producten tot een heuse Chinese theeceremonie en een korenfestival.

Bij molen Het Noorden op Texel en de Meule van Wassens in het Drentse Zuidwolde, beide in restauratie, werden bezoekers geïnformeerd over de werkzaamheden.

De molen-bouwplaten voor kinderen die gratis verkrijgbaar waren, vonden overal gretig aftrek.

Foto: Molen van Jetten tijdens Nationale Molendag 2019 (foto Wim Giebels).