Ga naar de inhoud

Heemschut: ‘Natuur- en erfgoedwaarden moeten hand in hand gaan’

In het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) verdringen natuurwaarden erfgoedwaarden, vindt Bond Heemschut. “En dat is zonde”, schrijft de landelijk opererende erfgoedvereniging in een brief aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, “want met goed beleid kunnen deze twee elkaar juist versterken”.

Het NPLG wil de balans tussen mens en natuur herstellen; daarvoor zijn scherpe keuzes nodig. Maar in deze keuzes zou kennis over de cultuurhistorische (erfgoed)waarden van het landschap een grotere rol moeten spelen, meent Heemschut, die zich inzet voor behoud van al het fysieke erfgoed, inclusief het cultuurlandschap

Volgens de vereniging kan deze kennis een duidelijke visie bieden op natuurherstel. “Het landschap is de afgelopen decennia (vanuit ecologisch- en erfgoedoogpunt) verschraald door schaalvergroting, intensivering van landbouw, doorsnijdingen en bebouwing. Door te kijken naar bijvoorbeeld historische begroeiing/beplanting kunnen we natuur terugbrengen op een manier die rechtdoet aan het erfgoed”.

Omgevingskwaliteit als verbindend principe

Het NPLG noemt omgevingskwaliteit als verbindend principe. Een positief uitgangspunt, aldus de erfgoedorganisatie, want erfgoed speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van de omgeving.

Toch mist Heemschut in het programma een duidelijke uitwerking. Hoe krijgt dit aspect straks vorm? De vereniging vreest dat het verbindende principe van de omgevingskwaliteit kwetsbaar zal blijken als zij niet expliciet wordt gemaakt.

“Daarom roepen we op: kijk écht integraal naar de leefomgeving en geef erfgoed een duidelijke plek. Zo brengen we betekenis terug in ons landschap en laten we natuur- en erfgoedwaarden elkaar versterken”, aldus Heemschut.

Lees hier de volledige brief

Foto: Kolk bij Hasselt (foto Johanna van der Werff).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.