Ga naar de inhoud

Natuurmonumenten opent deuren cultureel erfgoed

Door heel Nederland worden eeuwenoude molens, waterwerken, kastelen, watertorens, forten en hoeves beschermd en zorgvuldig beheerd door particulieren en verenigingen. Natuurmonumenten behoort tot de grootste beheerders van cultureel erfgoed.

Speciaal voor de Open Monumentendagen (thema duurzaamheid) op zaterdag 10 en zondag 11 september zijn twintig doorgaans gesloten monumenten van de organisatie te bezichtigen. Boswachters verzorgen die dagen ook rondleidingen door het groene erfgoed daaromheen.

“Kastelen, hoeves en waterwerken, al het stenen erfgoed van Nederland is ontstaan dankzij de rivieren, duinen, heides, laag- en hoogvenen, weilanden en bossen eromheen”, zegt directeur Natuurbeheer Teo Wams. “Ook mensen worden gevormd door de landschappen waarin zij leven. De generaties na ons mogen dat ook ervaren. Het maakt duurzaam beheer van cultureel en natuurlijk erfgoed zo belangrijk”.

Tijdelijk open

Op Open Monumentendag zijn gevarieerde monumenten van Natuurmonumenten tijdelijk voor publiek toegankelijk.

Het gaat onder andere om de watertoren in Sint Jansklooster, Fort Spijkerboor in de Beemster, de Oude Buisse Heide bij Achtmaal, het eenmansklooster De Kluis in Valkenburg, de dit jaar 300 jaar oude Hompesche Molen in Stevensweert, Het UNESCO Fort Nigtevecht in Abcoude en Landgoed De Tempel bij Rotterdam. Rondleidingen zijn te reserveren op Rondleidingen Open Monumentendagen

Grote erfgoedbeschermer

Sinds de oprichting in 1905 beschouwt Natuurmonumenten het beschermen, restaureren en beheren van erfgoed als onderdeel van haar duurzame missie.

De vereniging beheert 2.811 monumentale gebouwen met een bijzondere cultuurhistorische, militaire of industriële waarde en 100 cultuurhistorische landschappen. Voorts 371 natuurgebieden met een gezamenlijke oppervlakte van 112.422 hectare. Natuurmonumenten wordt gesteund door 880.029 leden en donateurs.

Foto: Het eenmansklooster De Kluis in Valkenburg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.