Crowdfunding tegelmozaïek Jachtslot Mookerheide

Midden in het Rijk van Nijmegen pronkt Landgoed Mookerheide. Het nu door steigers omhulde jachtslot springt in het oog. Natuurmonumenten restaureert het slot maar heeft daarbij hulp nodig.

Het jachtslot, opgetrokken in jugendstil, was niet altijd wit. Volgens boswachter Ellen Luijks waren de gevels tot in de jaren ’60 voorzien van een versiering van maar liefst 35.000 verglaasde mozaïektegeltjes van 4 x 4 centimeter in zeven verschillende kleuren.

Jugendstil

In een repeterend patroon vormen ze figuren die typisch waren voor de jugendstil (art nouveau).

Luijks: “Het tegelmozaïek was, zij het in slechte staat, nog steeds aanwezig onder de witte afwerklaag. Stucwerk, tegelwerk én het hardsteen zijn in de jaren ’60, ’70 bedekt met lagen van verschillende materialen (kit, tegellijm, voorstrijk, gips, cement en verf). Die geven naast esthetische ook technische schade aan het pand: zij vormen een dampdichte afsluiting met ernstige bouwtechnische problemen tot gevolg”.

Met de volledige restauratie van Jachtslot Mookerheide, om het voor een breed publiek toegankelijk te maken, is inmiddels een begin gemaakt. Ook ‘ademt’ het pand weer door verwijdering van de stuclaag.

Natuurmonumenten heeft de ambitie tijdens de opknapbeurt alle kleurrijke mozaïektegels terug te brengen.

Steun nodig

Volgens boswachter Luijks kan de vereniging dat echter niet alleen. Financiële steun is nodig. Vandaar de actie: Sponsor een of meerdere tegels (15 euro per tegel) en geef het jachtslot weer kleur.

Luijks: ”Wie meer dan 15 tegels sponsort, ontvang een uitnodiging voor een exclusieve rondleiding zodra de restauratie dat toelaat. Geef via nm.nl/jachtslot”.

Natuurmonumenten is al jaren bezig met het beter toegankelijk maken van Landgoed Mookerheide. Zo werden eerder de kassen en de tuinen gerestaureerd en zijn oude paden hersteld. Voor de restauratie van Landgoed Mookerheide wordt samengewerkt met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), de provincie Limburg en de gemeente Mook en Middelaar.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.