Nederland is een Feest op Kasteel Groeneveld

ballonnen

In Kasteel Groeneveld in Baarn is vanaf 1 november 2014 tot en met mei 2016 te bezichtigen de verrassende, kleurrijke en interactieve tentoonstelling Nederland is een Feest! Originele prenten van het boek Nederland van Charlotte Dematons (Lemniscaat, 2012) vormen de rode draad van de expositie.

Nederland is een Feest! toont hoe wonderlijk ons land is ingericht en laat de vele facetten zien waarop wij onze bijzondere volksaard uiten. Van hagenpreek tot Bokkenrijders, van Madurodam tot het Anne Frank Huis en van Koningsdag tot bollenvelden: talloze tradities en attracties passeren de revue. Ook wat ons land zo eigen maakt staat erin, zoals pensionado’s in uniseks regenjacks op de fiets. En natuurlijk is onze multiculturele samenleving tot in de grappigste details verbeeld.

Met loep en layar-app

De originelen van de minutieus geschilderde prenten van Charlotte Dematons zijn te bezichtigen (met loep!) en gaan vergezeld van diverse terugkerende voorwerpen uit het boek, zoals de gele ballon, de reiger en de tuinkabouter. Door middel van de gratis Layer-app komen bezoekers op hun smartphone of tablet veel te weten over Nederland. De originele prenten worden de komende twee jaar wisselend getoond in combinatie met aanvullende exposities en bijzondere evenementen.

Oud-Hollandsche familiespelen

De interactieve familietentoonstelling Nederland is een Feest! biedt plezier voor alle leeftijden, met speciale aandacht voor kinderen, die kunnen genieten en spelen op de spannende zolder van het kasteel.

Bij acht verschillende prenten zijn oudhollandse spellen ontwikkeld: twister spelen in Den Haag, dieren vangen op de Veluwe, racen in de Kameleon of samen met oma liedjes zingen uit de oude doos in de gele camper. Spelenderwijs maken kinderen kennis met het kleurrijke verleden en heden van Nederland.

Bezoekersinformatie

Kasteel Groeneveld, eigendom van Staatsbosbeheer, biedt wisselende tentoonstellingen, activiteiten en evenementen aan op het gebied van bos, natuur en landschap.

Het kasteel is open van dinsdag tot en met zondag en op feestdagen van 11.00 uur tot 17.00 uur, met uitzondering van Koningsdag (27 april), eerste kerstdag, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag. Adres: Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, 3744 ML Baarn, telefoon (035) 5420446, www.kasteelgroeneveld.nl Entree: volwassenen 5 euro, 65+ 4 euro, kinderen tot en met 11 jaar 2,50 euro, kinderen tot en met 3 jaar gratis. Park, binnentuin en winkel zijn voor niets te bezoeken.