Ga naar de inhoud

Nederland: aan de bak met Natuurherstelwet

Het Europees Parlement heeft deze week vóór het definitieve akkoord op de Natuurherstelwet gestemd dat eerder werd bereikt tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het parlement. Eind vorig jaar was de wet al goedgekeurd door de milieucommissie van het parlement. Nederlandse natuur- en milieuorganisaties zijn verheugd.

Volgens Kirsten Haanraads van het Wereld Natuur Fonds is de wet cruciaal om het verlies aan planten en dieren te stoppen. Ook is zij essentieel voor de Green Deal die de verwoestende gevolgen van klimaatverandering en natuurverlies moet tegengaan.

“Hiermee maken we het Nederlandse landschap met de zee, duinen, veenweiden en bossen mooier, veiliger én leefbaarder. Het is nu aan de Europese milieuministers om dit voorbeeld te volgen en de Natuurherstelwet definitief goed te keuren zodat de lidstaten aan de slag kunnen”, verklaart Haanraads, namens Greenpeace NL, de Natuur en Milieufederaties, IUCN NL, LandschappenNL, Milieudefensie, Natuurmonumenten, SoortenNL, Stichting De Noordzee, Vogelbescherming Nederland, de Waddenvereniging en het Wereld Natuur Fonds.

Draagvlak

Naast natuur- en milieuorganisaties riepen bijna een miljoen Europeanen, 7.000 wetenschappers, honderden ambtenaren en meer dan honderd grote bedrijven op om de Natuurherstelwet te steunen.

Hier werd eerder door de milieucommissie van het Europees Parlement, na een forse afzwakking van de wet, gehoor aan gegeven. Nu stemde dus ook een meerderheid van het Europees Parlement voor.

Naar de finish

Om het wetgevingsproces af te ronden zal de Europese Raad nog een laatste formele goedkeuring moeten geven, wat gezien het feit dat de tekst al in november 2023 groen licht kreeg van de EU-lidstaten, naar verwachting een formaliteit zal zijn.

De Natuurherstelwet beoogt ervoor te zorgen, dat de natuur op land, op zee en in en rond rivieren de komende decennia verbetert. In 2030 moeten in 30 procent van de gebieden waar het niet goed gaat, herstelmaatregelen genomen zijn. Tien jaar later dient dat voor 60 procent te gelden en in 2050 voor 90 procent.

Nationaal herstelplan

Als de Natuurherstelwet dit voorjaar wordt aangenomen, kan Nederland meteen aan de bak. Want al over twee jaar moet er een zogeheten nationaal herstelplan liggen, waarin staat hoe, wanneer en met welk bedrag het land de natuur gaat herstellen.

De doelen van de wet zullen, zo is de verwachting, ‘forse impact’ hebben op nieuwe en bestaande economische ontwikkelingen. Denk aan een snelweg die wordt verbreed of een woonwijk die wordt aangelegd. Juist omdat het niet goed gaat met de natuur, weegt het belang ervan zwaarder.

Bedrijven krijgen met beperkingen te maken en er zal minder ruimte zijn voor nieuwe activiteiten. Mocht het nationaal herstelplan niet goed genoeg zijn, wordt het mogelijk aangevochten bij de rechter, schrijft nieuwssite NU.nl.

Ook kan dan vanuit de Europese Commissie een inbreukprocedure tegen Nederland worden begonnen. Daar zou een rechtszaak bij het Europees Hof van Justitie uit kunnen voortkomen.

Positief effect op lange termijn

De Natuurherstelwet heeft op lange termijn een positief effect. Volgens schattingen kost de wet 76 miljard euro, maar de opbrengsten belopen bijna 130 miljard. Bovendien wordt de leefomgeving gezonder door verbeterde water-, bodem- en luchtkwaliteit.

Wel kunnen zich in de samenleving spanningen voordoen. Adviesbureau Arcadis wijst erop, dat dit mogelijk leidt tot ‘irritaties’, vooral bij mensen ‘die geen voorstander zijn van natuurherstel’.

Niets doen geen optie

Bij niets doen zijn de kosten hoe dan ook hoger, geven becijferingen aan, en worden ze doorgegeven aan volgende generaties. Verantwoordelijk demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) onderkent dat. “Maar met herstel van de natuur creëren we ook meer ruimte voor nieuwe economische en maatschappelijke activiteiten”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.