Nederland telt bijna 62.000 gebouwde rijksmonumenten

Nederland telde eind augustus op de kop af 61.809 gebouwde rijksmonumenten. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Erfgoedmonitor van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), die vandaag (donderdag 9 september) is gepubliceerd.

Van deze rijksmonumenten bevinden de meeste zich in Noord-Holland (14.014) en Zuid-Holland (8.987). Ongeveer de helft (31.527) van alle gebouwde rijksmonumenten behoort tot de categorie ‘woningen en woningbouwcomplexen’, gevolgd door de categorie ‘boerderijen, molens en bedrijven’ (9.926) en die van ‘kastelen, landhuizen en parken’ (5.580).

Erfgoedmonitor

De Erfgoedmonitor presenteert onderbouwde feiten en cijfers over het erfgoed in Nederland. Met de monitor geeft de RCE inzicht in de ontwikkeling en staat ervan.

Een vaste set indicatoren op het gebied van archeologie, gebouwde monumenten, historisch landschap en musea en collecties wordt periodiek gemeten. Daarmee worden trends en ontwikkelingen in de tijd zichtbaar gemaakt. Naast gebouwde kent Nederland archeologische rijksmonumenten. Bij de laatste telling waren dat er 1.459. In de Erfgoedmonitor zijn ook gegevens te vinden over mobiel en immaterieel erfgoed: www.erfgoedmonitor.nl.

Foto: Wikimedia Commons.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.