Ga naar de inhoud

Alle Nederlandse kastelen in kaart

In samenwerking met het NKS Kenniscentrum Kasteel en Buitenplaats lanceert de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een kaart met informatie over alle Nederlandse kastelen. De kaart wordt vandaag (vrijdag 15 december) gepresenteerd op de studiedag Open – gesloten.

De toegankelijkheid van kastelen, steden en buitenplaatsen vormt een nieuwe laag op de eerder gepubliceerde, digitale themakaart over militaire verdedigingswerken.

Behalve middeleeuwse verdedigingsmaatregelen, zoals kastelen, stadsmuren, landweren en vliedbergen, toont de kaart militaire landschappen uit latere perioden. Denk aan de Staats-Spaanse linies, de Oude- en Nieuwe Hollandse Waterlinie en 20e-eeuwse linies, zoals de Grebbelinie en de Atlantikwall.

Ieder voor zich

Bij militair landschap wordt vaak gedacht aan verdedigingslinies die zich kilometers lang over het landschap uitstrekken, zoals de welbekende Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam.

De kaart met middeleeuwse verdedigingswerken laat zien dat hier een periode aan voorafging waarbij gewesten en steden hun eigen maatregelen namen om ongewenste gasten buiten de deur te houden. Hun bouwdrift resulteerde in talrijke stadswallen, kastelen en landweren, die nog op veel plekken in het huidige landschap zijn terug te vinden. Met de kaartlaag over middeleeuwse verdediging wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de Kaart van de Verdedigingswerken die in een oogopslag de geschiedenis van het Nederlandse militaire landschap in beeld brengt.

In kaart

De Kaart van de Verdedigingswerken is te vinden op de website www.landschapinnl.nl. Daar publiceert de rijksdienst thematische kaarten die het Nederlandse cultuurlandschap in volle breedte laten zien. Er zijn al kaarten beschikbaar over verstedelijking, agrarisch landschap en groen erfgoed. De reeks is volop in ontwikkeling en wordt regelmatig met nieuwe informatie uitgebreid.

Foto: Kasteel Doorwerth.