Ga naar de inhoud

NedSEK presenteert Torenkranen in Nederland

Torenkranen in Nederland is de titel van een nieuw boek van de Nederlandse Stichting Erfgoed Kranen (NedSEK). De publicatie, die op 24 mei tijdens een studiemiddag in Amersfoort wordt gepresenteerd, is een aanvulling op twee eerdere uitgaven van de stichting: Met haken en ogen en Haal op die hijs.

De torenkraan is voor velen een welhaast alledaagse verschijning, vooral in de vorm van de moderne bouwkraan. Hét toonbeeld van een klassieke hijskraan, vertrouwd door kinder- of constructiespeelgoed. Generaties zijn opgegroeid met de verticale constructie met haaks daarop een hijsarm met een kabelwagen of (loop)kat. Deze ogenschijnlijk logische constructie is echter pas ruim een eeuw oud.

Amper voor het voetlicht

Het alom aanwezige kraantype is tot dusver amper voor het voetlicht gebracht of in woord en beeld beschreven en weergegeven. Hoog tijd voor een standaardwerk dat de torenkraan in Nederland van alle kanten belicht, vond de Nederlandse Stichting Erfgoed Kranen.

Naast de historie van het kraantype is in de nieuwe publicatie ruimte voor kraangebruikers en kranenbouwers. Uitvoerig wordt bovendien ingegaan op technische aspecten. Kern van de rijk geïllustreerde uitgave is een inventarisatie met toelichting van alle nog in Nederland aanwezige torenkranen ouder dan vijftig jaar.

Studiemiddag

De presentatie van het boek vindt op 24 mei 2024 plaats tijdens een studiemiddag bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De publicatie geeft samen met de eerdere uitgaven Met haken en ogen (2021) en Haal op die hijs (2018) een goed overzicht van de geschiedenis, behoud en hergebruik en het erfgoed van kranen.

In Haal op die hijs ligt de nadruk op de geschiedenis van kranen en in Met haken en ogen gaat het over behoud, restauratie en hergebruik. In Torenkranen in Nederland wordt volgens NedSEK recht gedaan aan ‘het belangrijke kraantype, de voorlopers in binnen- en buitenland en de naoorlogse variant, de moderne bouwkraan’. Informatie over en aanmelden voor de studiemiddag kan via gjacobs2@wxs.nl

NedSEK

De Nederlandse Stichting Erfgoed Kranen stelt zich ten doel het (doen) beschermen, (doen) behouden en (doen) restaureren van cultuurhistorische (kennis omtrent) waardevolle hijs- en hefwerktuigen in Nederland.

Torenkranen in Nederland, uitgave NedSEK, kost 25 euro, exclusief 6 euro verzendkosten. Het boek is te bestellen bij gjacobs2@wxs.nl, ovv Torenkranen en de volledige adresgegevens.

Foto: Een zelfbouw torenkraan uit 1957 nog in gebruik bij scheepswerf Buijs in Krimpen aan de IJssel (foto Hens ter Kuile, 2023).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.