Ga naar de inhoud

Nico de Bont restaureert Domtoren Utrecht

Aannemingsbedrijf Nico de Bont uit Vught is door de gemeente Utrecht geselecteerd als hoofdaannemer voor de restauratie van de Domtoren. Voor het einde van dit jaar wordt begonnen met de bouw van de steiger waarna het plan in teamverband wordt uitgewerkt. De restauratie begint in de zomer van 2019 en neemt naar verwachting vijf jaar in beslag.

De 112 meter hoge Utrechtse Domtoren is in 1975 voor het laatst opgeknapt. Belangrijkste gebreken nu zijn verval van natuursteen en baksteen in de gevels en schade als gevolg van roestend ankerwerk in de achtkantige lantaarn van de toren. In deze lantaarn is nog veel origineel 14e-eeuws natuursteen aanwezig dat Nico de Bont op consoliderende manier zal restaureren.

Daarnaast neemt het bedrijf waar nodig ook de restauratie van het hout, glas-in-lood, uurwerk en klokken, en lood- en lei ter hand. De totale kosten zijn geraamd op 37,2 miljoen euro. Architect van het project is Rothuizen uit Middelburg.

Vakmanschap en innovatie

De gemeente Utrecht heeft uit de drie inschrijvers de aanbieding van Nico de Bont als economisch meest voordelig beoordeeld. Naast prijs waren de restauratievisie en het plan van aanpak belangrijke criteria.

De aanpak van de onderneming uit Vught kenmerkt zich door de combinatie van vakmanschap en een hedendaagse manier van organiseren. Ketenintegratie, LEAN, BIM en diverse speciaal ontwikkelde digitale tools vormen de basis voor de voorgenomen innovatieve manier van restaureren.

Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk is co-maker voor de natuursteenleverantie en ROJO Steigerbouw uit Delft neemt de bouw van de steiger voor zijn rekening.

Sint-Jan en Eusebius

Voor de restaurateurs van Nico de Bont is de opknapbeurt van de Domtoren een mooi vervolg op eerdere grootschalige natuursteenrestauraties als die van de Sint-Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch en de Eusebiustoren in Arnhem.

Directeur Boudewijn de Bont: “We zijn erg verheugd met de opdracht voor dit spraakmakende project. De afgelopen tien jaar hebben wij veel jonge mensen opgeleid voor dit type restauraties. Herstel van de Domtoren is voor deze bevlogen vaklieden dan ook een prachtige uitdaging”.