Ga naar de inhoud

Nieuw RCO-House in gebouw H.P. Berlage

Honderden genodigden hebben zaterdag 19 januari de opening bijgewoond van het RCO-House, het nieuwe onderkomen van het Koninklijk Concertgebouworkest aan de Gabriël Metsustraat 16 in Amsterdam

Orkest- en stafleden komen voortaan samen in het gemeentelijke monument op een steenworp afstand van Het Concertgebouw. Het gebouw uit 1908, ontworpen door H.P. Berlage, is geheel naar de wensen van het orkest verbouwd, gerestaureerd en voorzien van nieuwbouw.

Het nieuwe onderkomen geeft naar verwachting een krachtige impuls aan hedendaagse en toekomstige ontwikkeling van de klassieke muziek in de stad. Er zijn onder meer repetitiestudio’s in ondergebracht, foyers, een ensemblezaal en kantoren. Een van de doelstellingen is dat het RCO-House ook een belangrijke educatieve functie gaat vervullen door intensievere samenwerking met scholen in de stad.

Vanwege het internationale karakter van het orkest hebben de zalen namen van steden gekregen. De grootste zaal heet ‘Amsterdam’. Verder dragen ruimten namen van chef-dirigenten zoals Bernard Haitink en Michel Mengelberg. In het monumentale Berlagegebouw zijn in het trapportaal 797 namen ‘vereeuwigd’ van musici die de afgelopen 130 jaar lid zijn geweest van het orkest, onder wie Jaap van Zweden.

Foto: Het RCO-House moet ook een belangrijke educatieve functie gaan vervullen door intensievere samenwerking met scholen in Amsterdam (Milagro Elstak).