Ga naar de inhoud

Nieuw zicht op toestand oude buitenplaatsen

In 2022 is het een decennium geleden dat het Themajaar voor de historische buitenplaatsen plaatsvond. Reden waarom de stichting kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen (sKBL) wil terugblikken op wat de afgelopen jaren is bereikt.

Ook wil zij vooruitkijken naar de uitdagingen waarmee dit monumentale erfgoed zich geconfronteerd weet. Om dat te kunnen vaststellen, houdt de sKBL vier regionale bijeenkomsten en een slotsymposium.

In de schijnwerpers

Tien jaar geleden stond Nederland in het teken van de historische buitenplaatsen. De stichting Themajaar Historische Buitenplaatsen zette alle 551 van rijkswege beschermde historische buitenplaatsen voor het eerst, volop en verbindend in de schijnwerpers.

Met activiteiten, bijeenkomsten, publicaties en lezingen gaf het jaar het begrip ‘buitenplaats’ weer betekenis en levendige inhoud. Op basis daarvan zijn destijds aanbevelingen geformuleerd die door diverse provincies in beleid zijn omgezet. Het leidde tot belangrijke stappen in behoud; ook historisch groen op de erfgoederen kreeg meer aandacht.

Nieuwe aanbevelingen

Nu de provinciale verkiezingen van 2023 naderen, streeft de sKBL ernaar om tot nieuwe gezamenlijke aanbevelingen te komen voor instandhouding en behoud van de buitenplaatsen en hun culturele en natuurwaarden. Wat zijn hun maatschappelijke en sociale waarden en wat zijn ze ons waard?

sKBL-directeur Jennemie Stoelhorst: “Om die vragen te kunnen beantwoorden, gaan wij op vier regiobijeenkomsten met direct betrokkenen in gesprek en staan we stil bij de wijze waarop zij nu door de provincies worden geholpen. Aandachtsgebieden zijn klimaatadaptatie, publieksbereik, vrijwilligers, druk op de ruimtelijke inrichting en de zoektocht naar verbindende samenwerking”.

Handreiking

Tijdens een landelijk slotsymposium presenteert de stichting de resultaten van de gesprekken en hoopt zij een handreiking te bieden voor de provinciale verkiezingen. Volgens Stoelhorst heeft een aantal provincies en partijen inmiddels samenwerking toegezegd. “Uitdrukkelijk roepen wij belangstellenden op met ons mee te denken”.

Foto: Luchtfoto van Huygens’ Hofwijck in Voorburg. Goed te zien is hoe deze buitenplaats is ingesloten tussen infrastructuur en bebouwing (foto Ramon Sewberath).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.