Ga naar de inhoud

Nieuwe bestuursleden voor wijkmuseum

Yvonne Ploum (directeur ErfoedAcademie) is de nieuwe voorzitter en Christel Rengers (marketeer Kunsthal KAdE) de nieuwe secretaris van het Wijkmuseum Soesterkwartier in Amersfoort. Met de bestuursleden Bets Beltman en Kees Gerritsen en freelancers werken zij aan ontwikkeling en groei van het museum. De professionaliseringsslag is mede mogelijk geworden door een zogenoemde maatwerksubsidie culturele instellingen van de gemeente Amersfoort.

Ploum: ‘Het museum is een pareltje in het culturele leven midden in het levendige Soesterkwartier. Dankzij de subsidie kunnen we dit jaar alle museale taken professionaliseren. Ook gaan we werken aan herinrichting van het museumhuis en de themazaal voor exposities en ontmoeting. Hierna kan het museum (nog) meer van betekenis zijn dan nu, binnen en buiten de wijk”.

Een van de eerste zaken die met de nieuwe menskracht is aangepakt, is dat het museum naast op zaterdag van 11.00 – 16.00 uur ook open is op woensdagmiddag van 13.00 – 17.00 uur.’

Arbeiderswoning

Het Wijkmuseum Soesterkwartier is gehuisvest in een arbeiderswoning aan de Sint Bonifaciusstraat 61, ingericht in de stijl van de jaren ’30-’50 die de bezoeker meeneemt naar het leven van toen. Een grote collectie foto’s en documenten weerspiegelt de geschiedenis van een sociaal bewogen wijk.

Wisselende thema-tentoonstellingen leggen de verbinding met ontwikkelingen in het Soesterkwartier. Zo heeft het museum een foto-expositie gehad door Karin Riethoven en waren er tentoonstellingen over DierenPark Amersfoort en Bos Birkhoven, Antieke serviezen, De spoorwegstaking 1944, Gezondheidszorg toen en nu en de Amersfoortse architect en ontwerper Gerrit Adriaans. Ook is samengewerkt met scholen in de wijk en de ZomerPretPas.

Nu te zien

Op het ogenblik is de tentoonstelling Blik op blik te zien. Halverwege de vorige eeuw was blik het aangewezen materiaal voor veel gebruiksartikelen. Blik op Blik toont voorwerpen uit de eigen collectie van het Wijkmuseum, zoals opbergblikken en speelgoed.

Die zijn aangevuld met blikken speelgoed uit de collecties van wijkbewoner Ruurd Elsmann en Margreet Janssen samen met blikken verpakkingen uit de verzameling van Mien Schuurmans en Loes Losekoot. De beroemde Droste cacao-blikken ontbreken niet. De komende tentoonstelling (datum nog niet bekend) gaat over de geschiedenis van water in de wijk; van toen naar nu.

Vrijwilligers gezocht

Het Wijkmuseum Soesterkwartier is zoekt vrijwilligers voor de woensdag- en zaterdagmiddag. Geïnteresseerden hoeven niet in het Soesterkwartier te wonen. Ga er langs of stuur een e-mail naar info@wijkmuseumsoesterkwartier.nl

Openingstijden

Het wijkmuseum aan de Sint Bonifaciusstraat 61 is gratis te bezoeken op woensdag van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.

www.wijkmuseumsoesterkwartier.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.