Ga naar de inhoud

MONUMENTAAL ziet nog toekomst voor kerkgebouw

De komende MONUMENTAAL (editie 4 – 2023) is voor abonnees vanaf vrijdag 8 september beschikbaar. De coverstory geeft een ruime inkijk in Huis te Warmond, het jongste museumhuis van erfgoedbeschermer Hendrick de Keyser. Verder onder andere reportages over gevangenisdorp Veenhuizen in Drenthe (krijgt kleur terug), Gelders Arcadië en het wonderlijke spanningsveld in de Zuid-Belgische cultuurstad Mons.

In zijn editorial constateert hoofdredacteur Paul de Gram, dat de kerk ondanks verontrustende berichtgeving over enorme leegstand (nu en straks) nog toekomst heeft. Voor behoud van de betekenisvolle gebouwen tekent zich een nieuwe werkelijkheid af; kerkenmakelaars ervaren opvallend grote vraag van kooplustigen. Herbestemming lijkt vooralsnog de belangrijkste insteek. Maar ook anderszins dienen zich kansen aan.

Stof tot nadenken

Neem Stof tot nadenken, een initiatief van een multidisciplinair projectteam waarover in de nieuwe MONUMENTAAL een uitvoerige uitleg. Uitgangspunt van hun creatieve idee dat komende winter wordt uitgetest, is om met gebruik van allerlei textielsoorten de soms eeuwenoude ruimten van samenkomst in kerken nieuw leven in te blazen.

De initiatiefnemers bieden laagdrempelige isolatieconcepten en nieuwe, inventieve mogelijkheden om de grote ruimten flexibel op te delen. Zo kunnen er gemakkelijker uiteenlopende activiteiten plaatsvinden.

Actueel

Ook diverse andere rijk geïllustreerde artikelen over actuele ontwikkelingen in erfgoedland krijgen in MONUMENTAAL nr. 4 – 2023 een plaats. Denk aan het Nederlands Fotomuseum, dat in Rotterdam met steun van de stichting Droom en Daad de toplocatie Santos heeft aangekocht en de actie van het demissionaire kabinet Rutte IV om roofkunst terug te geven aan Indonesië en Sri Lanka. Plus natuurlijk een item over het register immaterieel erfgoed, dat met negen nieuwe inschrijvingen gestaag blijft groeien.

Verbinding met traditie over de Japanse architect Sutemi Horiguchi, groot bewonderaar van de Amsterdamse School, zal liefhebbers van de schoonheid van stad en land eveneens aangenaam verrassen. Horiguchi staat in Het Schip te Amsterdam van 15 september tot en met 22 oktober centraal in een tentoonstelling, die later verhuist naar het Nationaal Archief van Moderne Architectuur in Tokio.

Meer dan stenen

Dat erfgoed aanzienlijk veel meer is dan stenen blijkt temeer uit de impressie van Het Rijckholt, archeologisch rijksmonument van wereldklasse in Zuid-Limburg. Ongeveer anderhalf jaar is gewerkt aan behoud van de vuursteenmijn en aan modernisering van de museale inrichting.

De nieuwe MONUMENTAAL sluit – naast de vaste rubrieken Actueel, Boeken en Etalage – af met een preview op het Kamermuziekfestival NMF bij Natuurmonumenten. Het magazine is vanaf 12 september te koop bij de betere boekhandel.

Foto: Textiele tenten kunnen in kerkgebouwen flexibiliteit bieden in gebruik en comfort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.