Nieuwe leenfaciliteit voor opengestelde rijksmonumenten

Eigenaren van monumenten in Nederland kunnen binnenkort via het Nationaal Restauratiefonds een zogenoemde Opengestelde Monumenten-Lening aanvragen.

De nieuwe faciliteit maakt onderdeel uit van het aanvullende pakket van 300 miljoen euro, dat verantwoordelijk minister Ingrid van Engelshoven (OCW) op 27 mei in een Kamerbrief bekend heeft gemaakt. MONUMENTAAL berichtte er uitvoerig over.

Doelgroep

De achtergestelde lening is bedoeld voor eigenaren van publiekstoegankelijke rijksmonumenten die als gevolg van de coronamaatregelen inkomstenderving hebben en die met de generieke COVID-19 steunmaatregelen onvoldoende kunnen dekken.

Voorwaarde voor toekenning van de lening is bovendien, dat de eigenaren het behoud van hun monumenten nastreven.

Tot de doelgroep behoren ook door organisaties verhuurde publiekstoegankelijke monumenten. Bijvoorbeeld voor bezichtigingen, tentoonstellingen, rondleidingen, maar ook onder meer voor horeca, winkels en vergaderlocaties.

Eenvoudig aanvraagproces

Het Restauratiefonds werkt de leningsvoorwaarden en het aanvraagproces op het ogenblik samen met de Federatie Instandhouding Monumenten (FIM) en het ministerie van OCW uit. Doel: een eenvoudig proces voor de aanvrager.

Daartoe wordt met diverse sectorpartijen gewerkt aan een standaard rekenmodel voor het bepalen van de hoogte van de lening en een format voor een plan van aanpak. Aan de hand daarvan kan de aanvrager straks de financieringsbehoefte, en daarmee het belang voor het behoud van het monument, onderbouwen.

Belangrijk

Directeur Kees-Jan Dosker van het Nationaal Restauratiefonds noemt monumenten ‘belangrijk voor de identiteit en herkenbaarheid van een stad, dorp of regio’.

“Behoud van deze plekken is van belang voor de eigenaren, de monumenten, de werkgelegenheid en uiteraard voor iedereen die graag wil genieten van een monument. Om het toekomstig behoud en het openstellen van monumenten te borgen helpt het Restauratiefonds eigenaren met de Opengestelde Monumenten-Lening om deze onzekere periode door te komen”.

Actuele informatie over de nieuwe leenfaciliteit staat op de website van het Restauratiefonds:

https://www.restauratiefonds.nl/nieuwe-leenfaciliteit-voor-opengestelde-rijksmonumenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.