Nieuwe museumpresentatie Cuypershuis Roermond

Het Cuypershuis te Roermond heeft een nieuwe museumpresentatie over de vermaarde Pierre Cuypers, die vooral bekend is als bouwer van het Rijksmuseum, het Centraal Station Amsterdam, Kasteel de Haar nabij de stad Utrecht en de restauratie van de Ridderzaal in Den Haag.

Vanuit zijn woonhuis en ateliers in Roermond werkte de architect gestaag aan een ongelooflijke carrière. Tegenwoordig is in het complex museum het Cuypershuis gevestigd.

Dichter bij Cuypers

Het Cuypershuis vertelt het verhaal van Pierre Cuypers (1827 – 1921), zijn ambitie, visie en bedrijvigheid. Het is dé plek waar de architect en vormgever woonde en werkte. Vanuit hier bouwde hij een enorm oeuvre op dat in zijn atelier vorm kreeg.

De presentatie laat bezoekers ontdekken hoe Cuypers met zijn persoonlijkheid, ambitie en moderne ondernemersgeest het klaarspeelt grote opdrachten binnen te halen én uit te voeren. De bedrijvigheid is zicht- en voelbaar.

Caspar Conijn

Bureau Caspar Conijn in Amsterdam kreeg opdracht de presentatie vorm te geven. Het bureau maakte eerder tentoonstellingen voor onder meer de Hermitage Amsterdam en Sint Petersburg, het Frans Hals Museum, het Onderwijsmuseum en Museum Prinsenhof in Delft.

Om in het Cuypershuis de ‘historische sensatie’ in een nieuwe presentatie tot stand te brengen is gewerkt met oud beeldmateriaal, brieven en quotes als sfeerbeleving, gecombineerd met de museale collectie.

Elke kamer heeft nu een eigen thema en sfeer. Een introductiefilm, luisterpunten en interactieve elementen zorgen voor een veelzijdige ervaring. Ook is door een geslaagde crowdfunding het plafond van de voormalige woonkamer van de familie Cuypers weer in volle glorie te zien.

Openingstijden

Museum het Cuypershuis, gevestigd aan de Pierre Cuypersstraat 1 te Roermond, is van dinsdag tot en met zondag geopend tussen 11.00 uur en 17.00  uur. www.cuypershuisroermond.nl

Foto: Familiekamer Cuypershuis (foto Maartje van Berkel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.