Nieuwe staart De Roosdonck mede dankzij legaat nazaat Vincent van Gogh

Molen De Roosdonck in Nuenen krijgt een nieuwe staart. De werkzaamheden zijn op maandag 4 november officieel begonnen. Bijzonder is dat de financiering van het karwei mee mogelijk is gemaakt door een legaat van Johan van Gogh, nazaat van kunstenaar Vincent van Gogh.

De wereldberoemde schilder heeft De Roosdonck diverse keren op doek vastgelegd. Met de besteding van het legaat wordt de nauwe band van de familie Van Gogh met de molen uit 1884 in zekere zin herbevestigd.

Molenfonds

Het legaat vormt de helft van het bedrag van 31.612 euro dat het Molenfonds heeft toegekend voor dit groot onderhoudsproject. De totale kosten van het werk belopen 45.160 euro.

Er zit nog een ander opmerkelijk aspect aan de ingrijpende opknapbeurt. Voor de nieuwe staartconstructie van De Roosdonck wordt een voormalige afgekeurde roede van een Rotterdamse molen gebruikt.

De staart(balk) is een verticale zware balk, reikend vanaf de molenkap naar beneden. Onderaan is de balk verbonden met het kruiwerk waarmee de molenkap op de wind kan worden gezet.

Traditie

In de Brabantse molenbouwtraditie worden voor deze zware constructie vaak oude molenonderdelen hergebruikt. Deze traditie wordt nu voortgezet bij De Roosdonck.

Foto: V.l.n.r. Rik Buitenhuis, molenaar in opleiding, Hennie Merks, eigenaar van de molen en vrijwillig molenaar Mario Collombon met een reproductie van een tekening van Vincent van Gogh bij De Roosdonck (foto Jan Klerks).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.