Ga naar de inhoud

Nieuwe toekomst voor Landgoed Overcingel

Met de onthulling van het bouwbord markeerde Het Drentse Landschap op dinsdag 9 april het begin van de restauratie, verduurzaming en herbestemming van het Huis Overcingel in Assen. Naar verwachting is de opening begin 2024. Na bijna 250 jaar wordt het huis dan voor het eerst opengesteld voor publiek.

Huis Overcingel is in 1777 opgetrokken in opdracht van Johannes van Lier, destijds de ontvanger-generaal van Drenthe. Van Lier kwam speciaal naar het heden om samen met Sonja van der Meer, directeur van Het Drentse Landschap, met de onthulling van het bouwbord de basis te leggen voor een nieuwe toekomst voor het huis.

Oase van rust

 Rijksmonument Landgoed Overcingel ligt als een oase van rust in het drukke centrum van Assen. Een plek waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. In september 2019 hebben de erfgenamen van Henk van Lier Lels het landgoed overgedragen aan Het Drentse Landschap om het in de geest van de laatste bewoner Henk van Lier Lels te behouden.

Het familiearchief is geschonken aan het Drents Archief, waar het op verzoek is in te zien. Bijzonder aan het landgoed is de hoge ensemblewaarde. Alle onderdelen zijn nog aanwezig. Het landhuis met zijn historische interieur, het koetshuis, de dienst- en tuinmanswoning, de tuinen met tuinornamenten, de parkbossen, de weides en de boomgaard. Het goed staat bekend om haar stinzentuin die ieder voorjaar veel bezoekers trekt.

Historische avonturen

 Op Overcingel hebben in bijna 250 jaar zo’n zeven generaties van de familie Van Lier(-Lels) gewoond. Hun historische avonturen zijn onder andere te beleven in het Grootste Poppenhuis van Nederland van het Drents Museum en in toenemende mate ook op www.drentslandschap/overcingel.

Nieuwe verhalen en film

Het Drentse Landschap laat het bijzondere gebouw restaureren en verduurzamen zodat het past bij de wensen van deze tijd. Gedurende het restauratietraject gaat de organisatie historische verhalen over het landgoed en haar bewoners delen via haar website www.drentslandschap/overcingel en sociale mediakanalen.

Het Drents Museum en het Drents Archief werken hieraan mee. Ook ontdekkingen die gedaan worden tijdens de verbouwing zullen worden gedeeld. Bureau Statement maakt vanaf het begin van de restauratie en verduurzaming een film waarvan tussentijds fragmenten worden gedeeld.

Herbestemming

Huis Overcingel krijgt een nieuwe bestemming. Het biedt straks onderdak aan een appartement, bed and breakfast en vier stijlkamers voor rondleidingen en kleinschalige bijeenkomsten.

Het bouwkundig ontwerp is gemaakt door Holstein Restauratie Architectuur. De opknapbeurt zelf wordt verzorgd door aannemer Jurriëns Noord uit Groningen, onderdeel van de Friso Bouwgroep. Eerder tekende deze aannemer ook voor de restauratie van Landgoed Oldengearde in Dwingeloo. Installateur is Dick Sjabbens uit Diever.

Het project is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Assen, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de provincie Drenthe, het Regiofonds Groningen Drenthe, het TBI Fundatiefonds, de Nationale Postcodeloterij en particuliere giften.

Foto: Sonja van der Meer, directeur van Het Drentse Landschap markeert symbolisch met de eerste ‘bouwer’ Johannes van Lier (1777) – via de onthulling van het bouwbord – het begin van de restauratie, verduurzaming en herbestemming van Huis Overcingel (foto Benjamin Smit).

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.