Ga naar de inhoud

Nieuwe toekomst voor watertoren in Nijmegen

De iconische watertoren op het NYMA-terrein in Nijmegen krijgt na restauratie een nieuwe toekomst dankzij NYMA makersplaats, het Nationaal Restauratiefonds, de provincie Gelderland en de gemeente Nijmegen. De gemeenschappelijke financiering is een belangrijke mijlpaal in herstel van het gemeentelijke monument.

De watertoren aan de Waal, te midden van oude industriële panden, is in de wijde omtrek te zien. Hij stamt uit 1929 en deed naast watertoren dienst als schoorsteen van de NYMA kunstzijdespinnerij.

Het bouwwerk is in Nederland uniek in zijn soort, want hij staat als enige watertoren bovenop een ander gebouw. Dit omdat een concurrerende kunstzijdespinnerij indertijd voorkwam dat de NYMA verder kon uitbreiden. Het voormalige fabrieksterrein wordt op het ogenblik getransformeerd tot een levendige hotspot in Nijmegen.

Publieksgerichte bestemming

 De watertoren wordt niet alleen gerestaureerd, maar ook herbestemd om diverse functies te huisvesten. Op de begane grond komt een restaurant (annex kantine). De toren biedt straks ruimte aan workshops, vergaderingen, congressen en exposities. Bovenin bevindt zich nog een panoramabar met een adembenemend uitzicht over Nijmegen en omgeving.

Architectenbureau Eek en Dekkers, nauw betrokken bij het project, maakte een ontwerp, dat volgens de initiatiefnemers recht doet aan de geschiedenis en tegelijkertijd de nieuwe functies in de watertoren laat passen als een Zwitsers uurwerk met oog voor duurzaamheid.

NYMA makersplaats

NYMA makersplaats is een sociale onderneming die inmiddels 130+ creatieve ondernemers huisvest. Zij vormt een dynamische hub voor makers, ondernemers en bezoekers. Onder één dak zijn tal van makers te vinden die vaak in samenwerking aan producten werken en workshops of cursussen houden voor bezoekers die zelf iets willen maken. Ook organiseert de makersplaats publieksgerichte evenementen zoals een makersmarkt, makerevents, rondleidingen en lezingen.

De toekomstige ruimtes in de watertoren zijn bij dergelijke gebeurtenissen naar het zich laat aanzien van toegevoegde waarde. Ze zullen ook extern worden verhuurd.

 Samenwerking

De herontwikkeling van de NYMA watertoren komt na een voorbereidende fase van ruim drie jaar van de grond doordat alle neuzen dezelfde kant op staan. Het project kost in totaal meer dan twee miljoen euro.

Omdat dit bancair niet te financieren is, stond het Nationaal Restauratiefonds bij in het verstrekken van een laagrentende lening vanuit het Gelders Monumentenfonds. De gemeente Nijmegen droeg 500.000 euro bij voor het in stand houden van de watertoren als gemeentelijk monument en de provincie Gelderland stelde vanuit de subsidieregeling Functioneel gebruik erfgoed eveneens een half miljoen beschikbaar.

Gelders gedeputeerde Peter Drenth: “Door monumenten een nieuwe bestemming te geven, blijven ze beleefbaar en toegankelijk. De NYMA watertoren is een voorbeeld van een restauratie met herbestemming waarbij duurzaamheid en beleefbaarheid centraal staan”.

Begin bouw

Met de bouwwerkzaamheden wordt in mei een begin gemaakt. Het karwei is naar verwachting voorjaar 2025 geklaard. Nu de financiering rond is, kan ook naar een geschikte exploitant worden gezocht voor de horecafunctie op de begane grond en bovenin de toren, die past bij het creatieve karakter van NYMA makersplaats.

Foto: De watertoren op het NYMA terrein in Nijmegen staat bovenop een ander gebouw (foto Maren van der Burght).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.