Ga naar de inhoud

Nijmegen winnaar BNG Bank Erfgoedprijs 2024

Nijmegen heeft de BNG Bank Erfgoedprijs 2024 gewonnen. Thema dit jaar was Post 65-erfgoed. De gemeente sleepte ook de Publieksprijs in de wacht. De award, die op donderdag 6 juni is uitgereikt in Weert, bestaat uit een oorkonde en een geldprijs van 25.000 euro.

De Waalstad liet Apeldoorn en Nieuwegein, beide eveneens genomineerd, achter zich. Volgens de jury ziet en behandelt Nijmegen Post 65-erfgoed als gelijkwaardig onderdeel van haar rijke geschiedenis. “De gemeente zet in op een sterke beleving van het lokale erfgoed en maakt dat zichtbaar in de verzorgde openbare ruimte. Bewoners beleven het daardoor in hun omgeving als vanzelfsprekend”.

Voor de Publieksprijs, bestaande uit de eer en een aandenken, gingen 547 van de ruim 900 stemmen naar Nijmegen.

Symposium

Tijdens een symposium voorafgaand aan de prijsuitreiking maakte het publiek kennis met het groene erfgoedbeleid van de gemeente Weert, vorig jaar winnaar van de BNG Erfgoedprijs. Onder andere aan de hand van twee casussen: de restauratie van openluchttheater De Lichtenberg en de integrale aanpak van het Kazerneterrein. John van Cauteren, directeur van gemeentelijk Museum W, verschafte de aanwezigen een breder perspectief op het erfgoed in zijn gemeente.

Vervolgens ging het gezelschap op excursie langs plaatselijke bezienswaardige erfgoedlocaties zoals het Kasteelpark, Museum W, de Martinuskerk en Kloostertuin Birgittinessen. Tenslotte ging architectuurhistoricus Aimée Albers in op de sociale dimensie van Post 65-erfgoed: de rol van burgerinitiatieven in de stadsvernieuwingen van de jaren ’70 en ’80.

Sinds 2010

De BNG Erfgoedprijs wordt sinds 2010 op initiatief van het Erfgoedplatform van Kunsten ’92 toegekend aan de gemeente met het beste erfgoedbeleid. De award stimuleert gemeenten om actief in te zetten op cultureel erfgoed, ook ter versterking van beleidsterreinen als toerisme, cultuur, onderwijs, sociale zaken, ruimtelijke ontwikkeling en economie.

Jury

De jury van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024 bestond uit Ina Adema (juryvoorzitter, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant en voorzitter van sponsor BNG Cultuurfonds), algemeen directeur Susan Lammers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, directeur Christian Pfeiffer van het Huizer Museum, Karianne Vandenbroucke (projectmanager Natuurmonumenten), Marielle Hendriks (directeur-bestuurder Erfgoedhuis Zuid-Holland), Rabiaâ Benlahbib (directeur Kunstfort Vijfhuizen en Creative Court) en Karlijn de Wild (restauratie-architect/bouwhistoricus bij Rothuizen).

Foto: Wethouder Tobias van Elferen van de gemeente Nijmegen (midden) met naast hem juryvoorzitter Ina Adema en wethouder Martijn van den Heuvel van Weert, vorig jaar winnaar van de BNG Erfgoedprijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.