NKS 100e ondertekenaar NDE-manifest

Niet alleen minister Ingrid van Engelshoven (OCW) heeft de nieuwe Nationale Strategie Digitaal Erfgoed ondertekend, ook tal van organisaties in de sector hebben laten zien achter de uitgangspunten van het bijbehorende manifest te staan.

De Nederlandse Kastelenstichting (NKS) heeft zich vandaag (dinsdag 20 april) als nummer 100 geschaard in de rij van ondertekenaars. Haar kersverse bestuursvoorzitter Robert Quarles van Ufford heeft, zoals in de jongste gedrukte editie van magazine MONUMENTAAL uitvoerig gemeld, grote ambities. Zo wil hij het digitaal erfgoed van kastelen en buitenplaatsen in Nederland beter beheren en beschikbaar stellen.

“De uitdaging is alle artikelen, dossiers, boeken en beeldmateriaal over het monumentale erfgoed met de hulp van experts en vrijwilligers (nog) beter digitaal te ontsluiten. Zo kunnen betrokkenen die kennis effectiever inzetten bij vraagstukken die zich nu bij de monumenten voordoen”, aldus Quarles.

Veel geleerd van NDE-project

Het centraal stellen van online gebruiksvriendelijkheid is essentieel, vindt ook NKS-directeur Heidi van Limburg Stirum. Daarom heeft zij met collega Janneke van Dijk, projectleider van de Dag van het Kasteel, deelgenomen aan de NDE-denktanksessie Klantinzicht.

Het duo gaf feedback op het resultaat hiervan, de handleiding Maak je erfgoedsite gebruiksvriendelijk. Van Limburg Stirum: “Door onze betrokkenheid bij dit denkproces hebben we veel geleerd, lessen die we nu inzetten voor onze eigen website en waar mogelijk naar onze achterban”.

Zuinig op erfgoedinformatie

Beheerders, gebruikers en andere stakeholders van kastelen en buitenplaatsen hebben volgens Quarles van Ufford in de loop van de tijd veel over de gebouwen geschreven en gedocumenteerd.

“Doordat deze monumenten in het verleden vaak te maken hebben gekregen met plunderingen, oorlogen en brand, is helaas veel verloren gegaan. Daarom moeten we extra zuinig zijn op wat we nog hebben”.

Veel grotere kastelen hebben hun documentatie ondergebracht bij regionale archieven, die het vaak ook digitaliseren. “Maar”, aldus Quarles, “sommige houden het materiaal in eigen beheer, om verschillende redenen. Omdat dit op de lange termijn niet heel duurzaam is, gaan we hier werk van maken. We streven ernaar dat alles in samenhang met gerelateerde informatie en ander erfgoed bewaard, gepresenteerd en gebruikt kan worden”.

Het manifest

Het uitgangspunt van het Netwerk Digitaal Erfgoed is dat de erfgoedsector alleen het maximale uit digitaal erfgoed kan halen als alle partijen samen optrekken. Zie wie het manifest al onderschreven hebben Laat het weten per info@netwerkdigitaalerfgoed.nl.

Foto: V.l.n.r. NKS-bestuurslid Anniek Meinders, bestuursvoorzitter Robert Quarles van Ufford en directeur Heidi van Limburg Stirum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.