Ga naar de inhoud

NMM maakt vernietiging cultureel erfgoed zichtbaar

Het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg presenteert vanaf 16 februari tot en met 7 mei de foto-expositie ‘Cultuur in tijden van gewapend conflict’, samengesteld door de Nederlandse UNESCO-commissie en de Koninklijke Landmacht.

De tentoonstelling vraagt aandacht voor de impact van de vernietiging van cultureel erfgoed in conflictgebieden wereldwijd. De expositie was eind vorig jaar te zien in het hoofdkantoor van de NAVO in Brussel.

Expositie

Militaire conflicten hebben grote gevolgen voor samenlevingen. Niet alleen door het enorme menselijke leed, maar ook door verlies aan cultureel erfgoed. De fototentoonstelling in het NMM brengt de vernietiging van cultureel erfgoed in beeld, evenals de grote veerkracht van samenlevingen en hun inspanning voor wederopbouw. De expositie toont indrukwekkende beelden uit o.a. Dresden (1945) en Palmyra, Syrië (2011). Ook recente foto’s uit Oekraïne zijn verwerkt.

Samenwerking

De tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen de Nederlandse UNESCO-commissie en het 1-Civiel en Militair Interactie Commando van de Nederlandse Krijgsmacht.

Laatstgenoemde heeft onder meer tot taak kennis te ontwikkelen over de invloed van cultuur in hedendaagse conflicten. De rol van erfgoedbescherming in het bewaken van vrede en veiligheid staat daarbij centraal. UNESCO heeft als VN-organisatie voor cultuur de opdracht om internationale samenwerking op het gebied van erfgoedbescherming tot stand te brengen.

Nationaal Militair Museum

Het Nationaal Militair Museum in Soesterberg behoort tot de vier Koninklijke Defensiemusea in Nederland. Samen beogen ze bij een groot publiek het besef te vergroten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Daarmee willen ze recht doen aan het aandeel van de krijgsmacht in onze nationale geschiedenis en aan haar rol in de bescherming van vrijheid en vrede. www.nmm.nl

De fotopresentatie wordt op woensdag 15 februari geopend door Barbera Wolfensberger, directeur-generaal Cultuur en Media van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.