NMO-directeur wordt secretaris-generaal OWHC

Directeur Robert J. Quarles van Ufford van de Nationale Monumenten Organisatie (NMO) stapt over naar de OWHC, de wereldwijde organisatie voor Werelderfgoed steden. Begin januari neemt hij in Quebec City (Canada) officieel het stokje over van zijn voorganger bij de OWHC, secretaris-generaal Denis Ricard.

Naar eigen zeggen van de scheidende NMO-directeur was deze kans te mooi om te laten lopen. “Het werk verbindt de twee sporen die ik in mijn loopbaan tot dusver heb gevolgd: internationale diplomatie en erfgoed”.

Opbouw

Quarles van Ufford (51) heeft zich de afgelopen 4,5 jaar met hart en ziel voor de NMO ingezet.

“Toen ik in maart 2015 begon moest de organisatie nog helemaal uit het niets worden opgebouwd. In het begin – toen er nog nauwelijks andere medewerkers waren – deed je echt alles zelf. Komend uit gevestigde organisaties als Buitenlandse Zaken (BZ) en UNESCO (waar je meestal omringd was door staf), was dat aanvankelijk wel even wennen”.

Stimulerend

Terugkijkend op die pioniersfase bleek deze periode van opbouw voor Quarles van Ufford echter al gauw ‘ontzettend leuk en stimulerend om te doen’. “Je kon de werkzaamheden helemaal zelf vormgeven met een klein team bevlogen collega’s. Het was gewoon geweldig leuk werk waar je veel energie van kreeg”.

Versnelling

De ontwikkeling van de NMO ging zeker in het eerste jaar met vallen en opstaan. Maar gaandeweg kwam er versnelling. Zeker toen het rijk eind 2015 met instemming van de Tweede Kamer besloot een pakket van 29 beeldbepalende monumenten over te dragen.

Gaandeweg kwamen er bovendien activiteiten bij op het gebied van kennisdeling, publieksbereik, vermogensbeheer en fondsenwerving en dienstverlening.

De NMoNU Kennisbijeenkomsten bijvoorbeeld zijn anno nu een gewaardeerd instituut, met gemiddeld vijf bijeenkomsten per jaar. Ook de jaarlijkse Leergang Effectief Monumenten Beheer voorziet in een behoefte.

Portaal

Tenslotte werd onder leiding van Quarles van Ufford het Nationaal Monumenten Portaal ontwikkeld, dat vandaag de dag wordt gedragen door 46 NMo makelaars en gemiddeld ruim 300 monumentale verkoop- en verhuurobjecten toont.

Foto: Scheidend NMO-directeur Robert J. Quarles van Ufford wordt bij zijn vertrek toegesproken door Anton Valk.