Ga naar de inhoud

Nominatie Mondriaanhuis voor internationale designprijs

Mondriaanhuis

Mondriaanhuis

Het vernieuwde Mondriaanhuis in Amersfoort heeft een nominatie ontvangen voor een internationale Britse design prijs, de Design Week Awards. Het Utrechtse bureau Tinker imagineers bedacht het multimedia concept en is geselecteerd door een vakjury in de categorie ‘digital installations’.

Bezoekers reizen in het geboortehuis van Piet Mondriaan door het leven van de eigenzinnige pionier van abstracte kunst: van Amersfoort naar Winterswijk, en van Amsterdam via Parijs en Londen uiteindelijk naar New York. Ze ontdekken zijn iconische werk, zijn spirituele vorming, zijn interesses en vrienden.

De reis begint met een video-installatie van Mondriaans oeuvre. Een muzikaal beeldverhaal dat de bezoekers meeneemt, via zijn vroege landschappen en de kleurrijke zeegezichten, naar zijn karakteristieke abstracte wereld. In zijn laatste levensjaren in New York begon Mondriaan als het ware opnieuw – hij bevrijdde zich van de zwarte lijnen, en hij zocht en vond nieuwe ruimte in zijn werk. Bezoekers stappen in de zaal New York in Mondriaans droomwereld, waar zijn werk, de stad en zijn favoriete muziek in een audiovisueel spektakel samensmelten.

Design Week

Design Week is hét nieuws- en inspiratieplatform voor alle design disciplines in Groot Brittannië. De jaarlijkse Design Week Awards biedt een podium aan de beste internationale projecten, van branding, interieurdesign tot en met tentoonstellingen en interactives. In de categorie ‘Digital Installations for Exhibitions, Retail or Offices’ neemt Tinker het op tegen twee andere internationale ontwerpen van de Jason Bruges Studio. Op 13 juni worden de winnaars bekend gemaakt in het Pavilion in de Tower of London in London.

De herinrichting van het Mondriaanhuis maakt onderdeel uit van het landelijke themajaar ‘Mondriaan to Dutch Design’. Sinds de heropening op 7 maart ontving het museum bijna 15.000 bezoekers. De afgelopen jaren verwelkomde het Mondriaanhuis circa 20.000 bezoekers per jaar.

Meer informatie over Design Week Awards: http://awards.designweek.co.uk/
Meer informatie over Mondriaan to Dutch Design: www.destijlutrechtamersfoort.nl

Foto: Zaal New York in het Mondriaanhuis (foto Mike Bink)