Meteen naar de inhoud

Nominaties prestigieuze bouwprijzen Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft de genomineerden bekend gemaakt voor de Zuiderkerkprijs 2022 en de Geurt Brinkgreve Bokaal 2022. Voor de Zuiderkerkprijs zijn dat projecten aan de Groenmarkt (Centrum), Sluishuis (Oost) en Valley (Zuid). Voor de Geurt Brinkgreve Bokaal zijn geselecteerd EDGE Amsterdam West (Nieuw-West), Frederiksplein 1 (Centrum) en Koningsplein XXII (Centrum).

De Zuiderkerkprijs, die jaarlijks wordt toegekend, is bestemd voor de opdrachtgever en architect van het beste woningbouwproject in Amsterdam. De eveneens jaarlijkse Geurt Brinkgreve Bokaal gaat naar de opdrachtgever van het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed in de hoofdstad. Beide awards worden op donderdag 8 december uitgereikt tijdens het besloten evenement De Prijzen.

25 jaar Zuiderkerkprijs

Van 1992 tot en met 2010 was de Zuiderkerk, nu evenementenlocatie, hét informatiecentrum voor alles wat in Amsterdam op het gebied van volkshuisvesting, woningbouw en ruimtelijke ordening te gebeuren stond.

Woningmodellen op ware grootte, inspraak, inschrijven voor een urgentiebewijs, verkoop van nieuwbouw en presentatie van nieuwe plannen; de kerk was de plek waar professionals en bewoners samen kwamen. Aan het einde van ieder jaar werd een zogenoemde Planpresentatie gehouden, een bijeenkomst waar de woningbouwplannen en de cijfers eromheen werden gepresenteerd en besproken onder het genot van een kop soep en een drankje.

Ter plekke werden ‘voorbeeldplannen’ geselecteerd, plannen waarin het beleid van de gemeente zo goed mogelijk was verwerkt. Deze bemoeienis van de lokale overheid met wat er gebouwd wordt in de hoofdstad, kwam voort uit een langere en diepgewortelde traditie van sturing op kwaliteit, die vanaf het invoeren van de Woningwet aan het begin van de vorige eeuw bepalend is geweest voor het aanzien van Amsterdam.

Tegen die achtergrond is in 1998 voor het eerst de Zuiderkerkprijs uitgereikt, een onderscheiding waarmee het stadsbestuur de kwaliteit van de woningbouw centraal wilde stellen en daarbij de kundige architect en de ambitieuze opdrachtgever een pluim wilde geven.

Een externe jury, ieder jaar een andere, beoordeelde sindsdien de plannen op vaste, door de gemeente meegegeven criteria als architectuur, stedenbouw, materialisatie, programma, aanpasbaarheid en duurzaamheid. Daarnaast werd de jury steeds expliciet uitgenodigd in de beoordeling eigen accenten te leggen. De Zuiderkerkprijs bestaat dit jaar 25 jaar.

Geurt Brinkgreve Bokaal

De wisselbokaal Geurt Brinkgreve gaat steevast naar de opdrachtgever van het beste project waarbij een nieuwe en passende functie tot stand is gebracht voor een gebouw, rekening houdend met de cultuurhistorische waarden. Bovendien moet het project van meerwaarde zijn voor de ruimtelijke kwaliteit en een impuls geven aan de leefbaarheid van de stad.

Beeldhouwer, medailleur, gemeenteraadslid en publicist Geurt Brinkgreve (1917-2005) kwam als een van de eersten op voor behoud van historische panden in de Amsterdamse binnenstad. Het ging hem niet alleen om monumenten en behoud van stedenschoon, maar juist om het gebruik en de beleving ervan. De historische architectuur kon zijns inziens alleen gered worden als de gebruiksfunctie behouden bleef.

Jury’s

 De jury van Zuiderkerkprijs 2022 bestaat uit Juliette Bekkering (voorzitter, hoogleraar Architectural Design and Engineering, TU/e en architect Juliette Bekkering Architecten), Mendel Giezen (opleidingsdirecteur Sociaal Ruimtelijke Wetenschappen, UvA), Mike Korth (Korth Tielens Architecten) en Marcel Lok (Marcel Lok Architect). De laatste twee wonnen de prijs vorig jaar.

In de jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2022 hebben zitting voorzitter Jaap Evert Abrahamse (senior onderzoeker bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), kunsthistorica Wilma Kempinga (medeoprichter en drijvende kracht achter de Stichting Mevrouw Meijer) en Evelien van Beek (senior architect bij Atelier PRO architecten), winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal in 2021.

Projectenboek

Op 8 december, tegelijk met de uitreiking van de prijzen, verschijnt het jaarlijkse projectenboek Gebouwd in Amsterdam op papier en digitaal onder de naam www.gebouwdin.amsterdam.nl

In de publicatie zijn alle tussen augustus 2021 en augustus 2022 opgeleverde woningen, kantoren en voorzieningen gedocumenteerd, evenals de juryverslagen en de kwalitatieve analyse van de woningbouwproductie. Het projectenboek verschijnt voor de 34e keer.

Foto: Koningsplein XXII, Koningsplein 2-14, Singel 468 (Centrum), is genomineerd voor de Geurt Brinkgreve Bokaal 2022. Opdrachtgever: a.s.r. real estate, architect Rappange en Partners architecten (foto Rappange en Partners architecten).

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: