Noodkreet museale kastelen en historische buitenplaatsen

De stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) doet met de besturen en directies van museaal benutte Nederlandse kastelen en historische buitenplaatsen een dringend beroep op minister Ingrid van Engelshoven (OCW) voor hulp en ondersteuning. De groep van circa 75 huizen dreigt in de beschikbare noodmaatregelen tussen wal en schip te raken.

De meeste van de stichtingen en organisaties zijn zeer afhankelijk van publieksinkomsten en worden in hun voortbestaan bedreigd. Gelet op hun grote maatschappelijke en sociaal-regionale waarden verdienen zij volgens de sKBL alle steun.

Vrijwilligers

Alle huizen missen de inzet van vrijwilligers. In ons land zijn meer dan 10.000 mensen vrijwillig actief op een kasteel of historische buitenplaats. Zonder inkomsten en vrijwilligersinzet zijn vele museaal benutte kastelen en historische buitenplaatsen in hun voortbestaan bedreigd.

Door het wegvallen van entreegelden en de annulering van vrijwel alle evenementen ontberen zij inkomsten, maar gaan de uitgaven voor instandhouding en personeel onverminderd door. De 1.5 meter regeling is in deze huizen met vaak kleine vertrekken, smalle trappenhuizen en entrees niet of nauwelijks te doen.

Cultureel ondernemerschap

De sector is volgens de sKBL vanouds creatief en ondernemend en dat komt de huizen nu van pas. Op veel huizen biedt men digitale publiekspresentaties van bijzondere collecties aan en/of worden verhalen tot leven gebracht.

Ook zijn die kanalen van nut bij het onderhouden van contacten met de essentiële groepen vrijwilligers. Voorts werken de huizen hard aan protocollen voor heropenstelling.

Pleidooi voor soepeler SIM

Naast het al beschikbare nood- en steunpakket wordt een dringend verzoek gedaan voor maatregelen die museaal benutte kastelen en historische buitenplaatsen met hun parken en historische tuinen ondersteunen in hun voortbestaan.

Een wens is het versoepelen van de Subsidie Instandhouding Monumenten (SIM) van 60 procent naar 80 procent. Ook is hulp gewenst bij het toepassen van de 1.5 meter maatregel voor heropenstelling, zoals contactloze oplossingen (kaartverkoop, audiotours) en extra veiligheids- en hygiënemaatregelen.

‘Coulance’

De sKBL roept gemeenten en provincies op coulance te betrachten bij huurafdrachten en zoekt de steun van particuliere fondsen.

De brief waarin de stichting een beroep op de minister van OCW doet, is medeondertekend door het Geldersch Landschap en Kastelen, Kasteel De Haar, Kasteel Twickel, Kasteel Duivenvoorde, Huygens’Hofwijck, Middachten, de Fraeylemaborg en talrijke andere publiekstoegankelijke huizen in heel het land.

Hier leest u de verzonden brief aan de minister.  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.