Eigenaren Het Hakenberg ontvangen OKS-prijs

Buitenplaatsen dragen aanzienlijk bij aan het aanzien van Overijssel en maken de Oost-Nederlandse provincie mooier. Reden voor de Overijsselse Kastelenstichting (OKS) een prijs in het leven te roepen om buitenplaatsen en hun verhalen onder de aandacht te brengen.

Caecilia Kroon, burgemeester van Losser, en OKS-voorzitter Leo Elfers reikten de award 2019 op woensdag 29 mei uit aan Paul en Anne-Marie Kamphuis, eigenaren van landgoed Het Hakenberg in Beuningen. Het echtpaar ontving een bedrag van 5.000 euro.

De OKS beoogt met de jaarlijkse prijs degenen die zich inzetten voor behoud van Overijsselse buitenplaatsen te belonen. Daarnaast wil de stichting anderen aanmoedigen ook bij te dragen.

Dag van het Kasteel

De uitreiking van de OKS-award was min of meer gekoppeld aan het aanstaande landelijke publieksevenement Dag van het Kasteel van de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) op tweede pinksterdag, 10 juni.

Tal van kastelen, buitenplaatsen en landgoederen openen die dag voor de twaalfde keer hun poorten. Rond het thema Over de grens staan allerlei activiteiten voor jong en oud gepland. Met nieuwe programma’s, waarin de NKS beleving en kennisoverdracht combineert, wordt het enthousiasme voor dit erfgoed verder uitgebouwd.

Verhalen en rondleidingen

Elke deelnemende locatie heeft eigen verhalen. Speciale aandacht is er voor de onderwerpen Koloniale banden, Internationale familiebanden en Exoten op landgoederen (planten en dieren van over de grens).

Voorts zijn er in vier provincies zogenoemde Archeotrails: rondleidingen langs verdwenen kastelen uit de middeleeuwen. Een nieuw concept voor dit jaar zijn twee series exclusieve muziek- en vertelvoorstellingen op kastelen en buitenplaatsen over Koloniale banden en Grenzeloze Muziek.